Activităţi

Asociația Tinerii 3D desfășoară activități diverse în domeniul tineretului și nu numai însă cu precădere cele legate de educație non-formală, cultură și sport. În fiecare an sute de tineri membrii, voluntari sau prieteni ai asociației au luat parte la diverse activități locale, naționale sau la nivel internațional.
Toate activitățile t3d sunt organizate direct de către organizația noastră sau de către parteneri de încredere la nivel național sau european astfel încât toți voluntarii noștri să se poată concentra asupra lor și nu a altor probleme ce pot apărea de ordin organizatoric.

Voluntariat

Orice persoană indiferent de vârstă poate lua parte la oricare dintre activitățile noastre de voluntariat și ajutorare desfășurate în comunitate. Voluntariatul este desfășuat din inițiativă proprie prin participarea la diferite acțiuni de ajutorare fără a primi un beneficiu material. Voluntariatul ar trebui privit ca o școală a vieții ce te dezvoltă profesional dar îți aduce beneficii spirituale. Vă rugăm sa urmăriți pagina web si pagina noastra de Facebook în cazul în care doriți să aflați diferite oportunități de a voluntaria pentru Asociația Tinerii 3D sau pentru partenerii noștrii.

Schimburi de tineri

Schimburile de tineri se adresează în special celor între 18 și 26 de ani însă de la caz la caz vârsta limită poate fi diferită (ex 16-20 sau 20-30). Rolul lor este să aducă laolată tinerii din 2 sau mai multe țări pentru a facilita învățarea prin metode non-formale într-un mediu multicultural pe diferite teme. Printre subiectele abordate se poate regăsi: dansuri și cultură, fotografie, artă, dezvoltare personală, dezvoltarea oportunităților profesionale, sport etc.

Cursuri / Training-uri

Cursurile sunt organizate pentru lucrători de tineret, profesori, membri și voluntari ce lucrează direct sau indirect cu persoanele sau cauza ce fac obiectul cursului. În general limita de vârstă este 18+ însă pot exista și exceptii. Pentru a lua parte la curs este nevoie să îți demonstrezi implicarea sau voința de a te implica în viitor în tematica acestuia. Este foarte important ca tot a ce s-a învățat în cadrul unui curs să poată fi aplicat de către participanți pentru a îmbunătăți metodele și lucrul în cadrul asociațiilor și societății.

Vizite de pregătire

Vizitele de pregătire sunt folosite de către ONG-uri în vederea creșterii calității unui proiect, în special a unui schimb de tineri. Una sau două persoane desemnate ca lider(i) de echipă pentru proiect din partea fiecărei instituții implicate în acesta va lua parte la vizita de pregătire pentru a pregătii programul, cazarea și tot ce ține de managementul unui proiect. Limita de vârsta de obicei pentru lideri este de 18+ aceștia putând să depășească limita schimbului (ex. liderul poate fi de 29 de ani chiar dacă limita schimbului este de 18-26 ani) Persoanele ce doresc a fi lideri de echipă trebuie să aibă experiență legată de schimburi de tineri și în managementul voluntarilor.

Job Shadowing

Job Shadowing-ul presupune trimiterea unuia sau mai multor voluntari,membrii sau lucrători de tineret pentru “a fura meserie” într-o altă organizație sau instituție. Acesta poate dura între câteva zile și câteva luni fiind diferit de la caz la caz. Job-ul urmărit trebuie să fie în concordanță atât cu nevoile asociației cât și cu cele ale voluntarului. În cadrul acestui stagiu vei lua parte împreună cu cel urmărit la toate activitățile ce țin de meseria ce trebuie “furată”.

Serviciul European de Voluntariat

Această activitate presupune un stagiu de voluntariat pe o perioadă de la 2 săptămâni până la 12 luni şi se adresează tinerilor cu vârstă cuprinsă între 16-30 de ani. Pe scurt, voluntarii urmează să plece într-una dintre cele 28 de state membre UE, în cele 6 ţări partenere ale programului (Macedonia, Islanda, Turcia, Norvegia sau Liechtenstein) sau chiar pe un alt continent. Tinerii au posibilitatea de a contribui la activitatea de zi cu zi a organizației care îi va găzdui pe parcursul acestei perioade. Un astfel de proiect poate include între 1 și 30 de voluntari, care își vor desfășura serviciul de voluntariat fie individual, fie în grup. În cadrul acestuia voluntarul va primi cazare, mâncare, transportul dus-întors din și către țara de origine, trasnport public local și cursuri de limbă locală.