Biserica, drob de miel şi familie – Paştele în România

Written by Joanna Grams. Posted in Viața în Craiova & Oltenia

De câteva zile, toată lumea este cuprinsă de febra Paştelui, lăsându-se conduşi de dorinţa de a celebra cât se poate de frumos cele 3 zile de sărbătoare- cumpărăturile, curăţenia generală în case, gătitul mâncărurilor tradiţionale sunt activităţile principale în perioada asta. Dar în toată această grabă, îşi mai aduc aminte oamenii despre ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare şi îşi găsesc timp să se bucure cu adevărat? Ion Lesceanu, profesor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie, spune că Paştele ar trebui să fie o perioada veselă.

For the English version scroll down.

Care este primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la Paşte? Este slujba la Biserica? Timpul petrecut cu prietenii şi familia? Drobul de miel sau poate Pască? Care sunt tradiţiile care fac această perioada a anului atât de importantă pentru cei mai mulţi dintre români?

Pentru unii tineri din Craiova, Paştele nu reprezintă doar o distracţie, ci şi un prilej de a petrece timp în sânul familiei. Aceştia continuă să meargă la biserica şi să respecte tradiţiile specifice acestei perioade.

În Săptămâna Mare, un obicei care continuă să fie respectat este acela de a vopsi ouă, de a ţine post şi a te spovedi: “Foarte multe persoane vin în Săptămâna Patimilor şi se spovedesc” zice Ion Lesceanu, profesor universitar la teologie.

Înainte de a lua lumina, tinerii asista la slujba de Înviere: “Eu merg în fiecare an cu familia la Biserica şi stau până dimineaţă pentru a lua paşte şi lumina pentru a o duce acasă” spune Adriana Chiriac.

În ziua de duminică, familiile se adună pentru a participa la masă festivă, ciocnind ouăle încondeiate. Mâncărurile specifice Paştelui sunt drobul de miel, bureţii, friptură de miel, cozonacul, pască. Iar vinul este nelipsit.

În a două zi de Paşte, tinerii merg la grătar şi îşi petrec timpul împreună cu prietenii făcând diverse activităţi amuzante: “După ce mâncăm, facem echipe şi obişnuim să organizăm mici competiţii între noi, precum rummy, cărţi, fotbal” povesteşte Cristina Pleşoianu.

Chiar dacă sunt multe tradiţii şi activităţi difeite pentru Paşte, pentru cei mai mulţi dintre români un lucru foarte important în această perioada este timpul petrecut cu prietenii şi familiile. Tinerii din era digitală încă îşi aduc aminte de tradiţii şi respectă diverse obiceiuri ce sunt transmise în familiile lor din generaţie în generaţie.

Autori: Carla Andrei,  Andreea Iacob, Joanna Grams, Cristina

 

ENGLISH VERSION

 

Since few days everyone is in the rush to make three days of the Easter perfect – buying groceries, cleaning the house, cooking and baking traditional food. But in all this rush and preparation do people still remember what it is all about and have time to enjoy this time?  Ion Lesceanu, the professor of the University of Craiova at the faculty of theology, said that Easter should be a joyful time.

What is the first thing that comes to your mind when you think about Easter? Is it the celebration at church? Time spent with your friends and family? Drob de Miel (Lamb Drob) or maybe it is Pasca – Romanian Easter Bread? What are the Easter traditions that make this time of the year so special for many Romanians?

For some youngsters from Craiova Easter is not just time for fun but it is an opportunity to spend time with their relatives. They go to church and they respect the traditions characteristic for this time of the year.

During the Holy Week customs that continue to be cultivated are painting eggs, fast and confessing. “Many people come to the church during Holy Week and confess” said Ion Lesceanu, the professor of the University of Craiova at the faculty of theology.

Before taking the light people participate in the resurrection: “Every year my family and I go to church and we stay there until morning to take the “paste” – a crumple of bread soaked in wine which represent the body and blood of Jesus Christ, and after that we take the light and bring it home” – said Adriana Chiriac.

On Sunday families gather to eat together a festive breakfast and knock the Easter eggs on one another. The tradition food preapredfor Easter are drobul de miel, buretii, friptura de miel – dishes from the meat of lamb, cozonacul, pasca – sweet bread cakes with dried fruits. The wine is the indispensable thing on the Easter table in every house.

On Monday, the second day of Easter, the youngsters organize barbecues and spend time with their friends participating in activities: “After we eat we group and usually organize small competitions for example rummy, cards and football” said Cristina Plesoianu.

Even though there are many traditions and activities that are distinctive for Easter for many Romanians one of the most important thing in this time is to spend time with their family and friends. Young people in the digital era still remember about the traditions and cultivate many activities that are being passed on in their families from many generations.

Authors: Carla Andrei,  Andreea Iacob, Joanna Grams, Cristina Mormoe

Leave a comment