Corpul European de Solidaritate

Ce este Corpul European de Solidaritate?

Corpul European de Solidaritate este un program UE pentru voluntariatul tinerilor.

Corpul European de Solidaritate are drept scop promovarea solidarităţii ca valoare, îndeosebi prin voluntariat, pentru a îmbunătăți angajamentul tinerilor și organizațiilor în activitățile de solidaritate accesibile și de înaltă calitate, de asemenea pentru a contribui la întărirea coeziunii, solidarității, democrației şi cetăţeniei în Europa, inclusiv prin răspunderea la provocările societății şi întărirea comunităţilor, cu efort particular asupra promovării incluziunii sociale. Adiţional ar trebui să contribuie la cooperarea Europeană care e relevantă tinerilor.

Mai specific, obiectivele sunt după cum urmează:

 • a asigura tinerii, cu suportul organizațiilor participante, cu oportunități uşor accesibile pentru angajamentul în activități de solidaritate cu efect pozitiv asupra schimărilor din societate, în timp ce se îmbunătățesc abilităţile și competențele în dezvoltarea personală, educațională, socială, civică, culturală şi profesională, la fel și facilitarea cetățeniei lor active, angajarea și tranziția spre câmpul muncii, incluzând suportul mobilității tinerilor voluntari, cursanţi şi lucători;
 • a asigura că activitățile de solidaritate care sunt oferite participanților Corpului European de Solidaritate, sunt de calitate înaltă, validate corespunzător şi care respectă principiile Corpului European de Solidaritate;
 • a asigura că eforturi particulare sunt făcute pentru a promova incluziunea socială și oportunităţi egale, în special pentru tinerii participanți cu oportunităţi reduse, printr-o gamă de măsuri specifice, precum forma potrivită a activităților de solidaritate și suport personalizat;
 • a contribui la cooperarea Europeană relevantă tinerilor şi creșterea conștientizării impactului lor pozitiv.

Activități de voluntariat

 

Această activitate presupune un stagiu de voluntariat pe o perioadă de la 2 săptămâni până la 12 luni şi se adresează tinerilor cu vârstă cuprinsă între 16-30 de ani. Pe scurt, voluntarii urmează să plece într-una dintre cele 28 de state membre UE, în cele 6 ţări partenere ale programului (Macedonia, Islanda, Turcia, Norvegia sau Liechtenstein) sau chiar pe un alt continent. Tinerii au posibilitatea de a contribui la activitatea de zi cu zi a organizației care îi va găzdui pe parcursul acestei perioade. Un astfel de proiect poate include între 1 și 30 de voluntari, care își vor desfășura serviciul de voluntariat fie individual, fie în grup.

Pe întreaga durată de desfășurare a proiectului voluntarul va beneficia de toate facilitățile prezentate mai jos și acestea sunt garantate de către programul european Corpul European de Solidaritate.

Beneficii:
 • Cazare gratuită
 • Masa sau banii aferenti cheltuielilor cu mancarea asigurate de către organizatori
 • Decontare la transportul internațional
 • Activități și materiale oferite de organizatori
 • Se oferă dimplomă recunoscută internațional
 • Transport public local gratuit
 • Bani de buzunar lunar (între 60 și 140 Euro pe lună în funcție de țara unde se desfășoară proiectul)
 • Vizitezi locuri noi
 • O mulțime de noi prieteni internaționali
 • Cursuri de limbă locală
 • Mentor personal ce îți poate oferi suport legat de orice problemă ce se poate ivi
 • Training de “On-Arrival” (pentru voluntarii cu stagiu minin de 2 luni) și de “Mid Term” (pentru voluntarii cu stagiu minin de 6 luni)
Condiții de participare:
 • to do listVârsta de participare la momentul începerii stagiului de voluntariat să fie între 16 și 30 ani (Atenție însă dacă ai sub 18 ani deoarece poți lua parte doar în anumite condiții. Pentru asta te rugăm să ne contactezi.)
 • Participantul să fie interesat de subiectele abordate de către proiect
 • Limba engleză la nivel minim mediu
 • Se decontează 100% din costurile de călătorie dus-întors până într-o anumită sumă specificata înainte începerii proiectului.
 • Consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României: http://www.mae.ro/travel-conditions pentru a verifica dacă este necesar pașaport și/sau viză pentru a călătorii în țara de destinație (pentru țările din Uniunea Europeană + Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Rep. Moldova, Islanda, Elveția, Luxemburg se poate călători doar cu buletinul însă vă rugăm să verificați înaintea fiecărei călătorii site-ul MAE)
Informații utile:
 • infoParticiparea este certificată cu YouthPass – document recunoscut la nivel european (mai multe informații despre acest certificat găsiți aici: https://www.youthpass.eu/ro/youthpass/)
 • De reținut: serviciul european de voluntariat se poate face o singură dată de către o persoană.
 • Se pot sta maxim 2 zile înainte și/sau după proiect, pe costul propriu al participantului (biletele de călătorie sunt decontate numai dacă datele înscrise pe acestea sunt cu 2 zile înainte și/sau după proiect); vă rugăm ca în cazul în care doriți să călătoriți în alte date decât cele ale proiectului să precizați acest lucru
 • Decontul transportului se face după caz: ori pe durata proiectului (cu condiția ca toate biletele achiziționate să fie dus-întors) ori în perioada de după proiect; precizăm că decontul transportului este responsabiliatea organizației gazdă deci ei vă pot furniza din timp informațiile legate de acesta
 

Video în limba engleză despre Corpul European de Solidaritate

Știai că?:
 • Inițial programul s-a numit Serviciul European de Voluntariat, dar în decembrie 2016 a fost schimbată denumirea și îmbunătățit programul?
 • Corpul European de Solidaritate datează din 1996 și că în primii 20 de ani au fost peste 100.000 de beneficiari ai programului?
 • Ai dreptul la un singur stagiu de “voluntar european”, însă dacă prima experiență este mai mică sau egală cu 2 luni vei putea lua partea la un al doilea de maxim 12 luni?
În documentul acesta: https://tinerii3d.ro/wp-content/uploads/2017/05/20-de-ani-de-EVS.pdf puteți descoperi mai multe curiozități și statistici oferite cu ocazia împlinirii a 20 de ani de EVS.
Descoperă mai multe despre Serviciul European de Voluntariat & Corupul European de Solidaritate și din experiența altor voluntari

Emre ÇAPIN din Turcia, fost voluntar SEV în cadrul Tinerii 3D

Povești și impresii ale câtorva tineri din diverite țări europene ce fost voluntari EVS

Serviciul European de Voluntariat prin prisma altor voluntari și a unor oficiali europeni

Istoric

Tinerii 3D și voluntarii noștri

În anul 2013 am dobândit acreditare pentru a putea coordona, trimite și găzdui voluntari EVS. Acestă acreditare a fost reactualizată în 2016, iar mai apoi in 2019, iar mai multe detalii puteți descoperi pe portalul Uniunii Europene aici: https://europa.eu/youth/volunteering/organisation/945873967_ro

Până în prezent am sprijinit peste 160 voluntari EVS/ ESC pe perioadă scurtă sau lungă în țări precum: Franța, Spania, Macedonia, Turcia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Croația, Grecia și Malta.

Ca organizație gazdă am găzduit peste 80 tineri voluntari pentru peste 25 proiecte diferite.

Dacă dorești să afli părerile altor participanți sau colaboratori ai noștri le poți accesa pe pagina noastră de Facebook aici: https://www.facebook.com/tinerii3d/reviews

Pașii participării în cadrul Serviciului European de Voluntariat

Această secțiune este dedicată celor ce aplică și eventual sunt selectați ca și participanți în cadrul unui proiect cu Serviciul European de Voluntariat în cadrul programului european Erasmus+ în care Asociația Tinerii 3D este coordontor sau partener.

Vă rugăm să citiți cu atenție toate informațiile prezentate mai jos pentru a avea o colaborare frumoasă pe tot parcursul procesului de a lua parte la un proiect.

to do list1. Lansarea “call-ului” pentru participare

Noi anunțăm prin intermediul canalelor de comunicare on-line (site, Facebook, email) noul proiect în care sunt specificate detalii generale despre proiect (nume, subiecte abordate, data si locul proiectului etc) cât și termenul limită până la care cei interesați pot trimite CV-ul și o scrisoare de intenție a participării.

email2. Primirea aplicațiilor

Din momentul lansării call-ului pentru participare la proiect și până la data limită de trimitere a aplicațiilor primim CV-urile si scrisorile de intenție a celor ce sunt interesați, astfel creând o bază de selecție.

De-a lungul aceastei perioade vă putem oferi mai multe informații legate de proiect și răspunde la orice întrebare sau nelămurire.

Cerința noastră este ca atunci când ești cu adevărat interesat de un anumit proiect să aplici astfel putând exista neînțelegeri pe parcursul selecției. Înainte de a aplica pentru un stagiu EVS este ulil să îți pui niștre întrebări importante legate de acest aspect astfel că am pregătit pentru tine un articol (în limba engleză) cu cele mai importante ce poate fo accesat aici: Questions you should ask yourself before applying for EVS

Cei ce se încadrează ca tineri cu oportunități reduse sunt rugați să specifice acest lucru în momentul aplicației pentru a le putea acorda întâietate în cadrul proiectelor ce îi au ca grup țintă.

Toate aplicațiile, întrebările și nelămuririle se trimit prin email la: contact@tinerii3d.ro

documents3. Selecția participanților

După primirea aplicațiilor până în termenul limită stabilit alegem din baza de selecție pe cei ce noi îi considerăm cei mai potriviți și motivați în a lua parte la un anumit proiect.

Selecția o vom face în maxim o săptămână de la termenul limită de aplicare însă de regulă dupa 2-3 zile selecția este făcută. Cei ce sunt selectați vor primi email de confirmare; în unele cazuri și cei ce au aplicat și nu au fost acceptați vor primi email însă aceasta nu este o regulă în sine datorită faptului că uneori sunt multe aplicații și este greoaie și de durata procesarea lor.

Se poate întâmpla ca dintre cei selectați să fie persoane ce nu mai sunt interesate în a lua parte la proiect astfel că mai există o sanșă de a lua parte la proiect pentru cei ce nu au fost selectați din prima, aceștia fiind informați la scurt timp după ce avem confirmarea neparticipării a uneia sau mai multor persoane dintre cele selectate.

Aplicanții pentru Serviciul European de Voluntariat (EVS) sunt nevoiți să susțină și interviu pe Skype cu unul din coordonatorii din Asociația Tinerii 3D și/sau cu unul din coordonatorii din organizația ce îi va găzdui.

Atenție! Datorită faptului că primim destul de multe aplicații vor fi contactați doar cei ce sunt selectați pentru a participa la proiectul ce au aplicat. În cazul în care doriți să aflați mai multe informații după selecție ne puteți contacta via email.

confirmarea4. Confirmarea participării

Confirmarea se face de către fiecare participant în parte în maxim 48 ore de la momentul trimiterii de către noi a confirmării de selecție. În cazul în care nu avem confirmarea unui sau mai multor aplicanți locul lor o sa fie atribuit unei/unor altor persoane care la rândul său trebuie să confirme.

5. Contractul de voluntariat

contract

După confirmare se va încheia un contract între noi ca asociație de trimitere, organizația gazdă și voluntar. Acesta este garantul nostru că participantul este unul serios și va lua parte la activități și totodată garantul participantului că îi vor fi respectate toate drepturile ce îi revin în urma proiectului.

Contractul trebuie trimis în original, în două exemplare împreună cu o copie a cărții de identitate (buletin) către Asociația Tinerii 3D la următoarea adresă: @t3d-Adresă-poștă-Tinerii-3D.pdf

6. Pregătește-te pentru proiect

Transportul

Transportul este responsabilitatea fiecărui participant; în majoritatea cazurilor participantul își cumpără biletele de tren/avion/autobuz însă există și cazuri în care organizația gazdă cumpără biltele tuturor sau unora dintre participanți (pentru aceste informații luați legătura cu organizația ce găzduiește proiectul);

Consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României: http://www.mae.ro/travel-conditions pentru a verifica dacă este necesar pașaport și/sau viză pentru a călătorii în țara de destinație (pentru țările din Uniunea Europeană + Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Rep. Moldova, Islanda, Elveția, Luxemburg se poate călători doar cu buletinul însă vă rugăm să verificați înaintea fiecărei călătorii site-ul MAE)

Se poate călători din orice localitate a României. Călătoria poate fi individuală sau în grup, asta fiind decizia participanților (în cazul în care nu se precizează expres de către organizatori o altă situație);

Călătoria a avut întârziere sau a fost anulată? Aveţi probleme de mobilitate? Când călătoriţi cu avionul, cu trenul, cu vaporul sau cu autobuzul, beneficiaţi de anumite drepturi în UE. Pentru detalii accesați: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_ro.htm

Se pot sta maxim 2 zile înainte și/sau după proiect, pe costul propriu al participantului (biletele de călătorie sunt decontate numai dacă datele înscrise pe acestea sunt cu 2 zile înainte și/sau după proiect); vă rugăm ca în cazul în care doriți să călătoriți în alte date decât cele ale proiectului să precizați acest lucru organizației gazdă ei fiind cei în măsură să aprobe sau nu acest lucru.


De unde cumpăr biletele?

Poți călătorii cu avionul, cu trenul, cu vaporul sau cu autobuzul. Pentru distanțele lungi noi recomandăm avionul pentru că este mai rapid.

Biletele pot fi achiziționate de oriunde (cont propriu, agenție de turism, on-line etc). însă trebuie ținut cont ca acestea să conțină suma și traseul pentru a putea fi decontate ulterior.

Mai jos găsiți liste cu recomandările noastre de site-uri de unde puteți verifica și achiziționa bilete.

Bilete de avion:

Autobuze:
 • Autogări.ro (găsiți bilete pentru curse locale, cât și internaționale)
 • MementoBus (companie de autobuze ce are prețuri foarte bune pe rute interne și internaționale)
 • Atlassib
 • Eurolines
Trenuri: În cazul în care întâmpinați probleme legat de transport în Europa este bine să vă cunoașteți drepturile. Documentul cu toate informațiile îl găsiți aici: https://op.europa.eu/webpub/com/travelling-in-europe/ro/

facturaDecontul transportului

Organizația gazdă este responsabilă de decontul transportului.

Decontul transportului se face după caz: ori pe durata proiectului (cu condiția ca toate biletele achiziționate să fie dus-întors) ori în perioada de după proiect; precizăm că decontul transportului este responsabiliatea organizației gazdă deci ei vă pot furniza din timp informațiile legate de acesta; în vederea obținerii decontului trebuie păstrate toate biletele în original, bordingpass-urile, chitanțele, facuturile și dovezile de plată și călătorie. Vă rugăm țineți cont că mulți dintre organizatori cer cât mai multe dovezi ale achiziționării tichetelor de călătorie asftel că recomandăm ca la achiziția oricărui bilet cereți și factură pentru că mai toate societățile vă pot da acest document.

Decontul poate fi făcut direct participanților pe parcursul proiectului sau după acesta or poate fi făcut către Asociația Tinerii 3D. În cazul în care este făcut către noi, ne obligăm să returnăm sumele aferente fiecărui participant în maxim 7 zile de la data la care am primit banii în cont și documentele justificative cu sumele ce revin fiecărui participant.

Decontul se face numai pentru biletele clasa a 2-a, economic class etc. Biletele de business class, clasa întăi la tren etc NU se decontează!

Pentru fiecare proiect există o limită de decont a transportului. Dacă de exemplu limita este de 180 euro asta înseamnă dacă vei avea bilete în valoare totală de 140 euro vei primi toți cei 140 euro înapoi. Dacă ai achiziționat de 240 euro vei primi ca decont doar 180, restul de 60 fiind contribuția ta.


Asigurare călătorie / sănătare

În cazul în care doriți asigurare de călătorie trebuie să știți că aceasta nu este acoperită de costurile proiectului ci din banii personali.

De reținut că toți cetățenii Uniunii Europene ce dețin Cardul European de Sănătate beneficiază de asistență medicală gratuită pe teritoriul tuturor statelor membre. Pentru mai multe informații accesați: http://cas.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html

Voluntarii Serviciului European de Voluntariat beneficiază de asigurare complexă pe toată durata stagiului din partea Comisiei Europene prin intermediul Cigna ce poate fi accesată aici: https://www.cignahealthbenefits.com/en/plan-members

Detalii legate de asigurare, beneficiile și sumele aferente decontării în caz de nevoie pot fi accesate aici: https://tinerii3d.ro/wp-content/uploads/2017/05/Detalii-asigurare-pentru-EVS.pdf


Bani de cheltuială

Multe persoane ne întreabă câți bani de cheltuială să își pregătească pentru perioada pe care o vor petrece în cadrul proiectului. Noi nu avem răspunsul la această întrebare însă mai jos găsești informații ce te pot ajuta să iei o decizie.

În primul rând trebuie să ți cont că mâncarea și cazarea sunt asigurate de către organizatori.

Voluntarii Serviciului European de Voluntariat primesc bani de buzunar (între 60 și 140 Euro pe lună în funcție de țara unde se desfășoară proiectul).

Gândește-te la proiect ca la o perioadă în care deși ai activități și înveți lucruri totuși există și timp liber în care poate dorești să te duci la un muzeu, la teatru, la o terasă sau poate într-un club. Locuri noi înseamnă și oportunități noi de a descoperi culturi diferite.

Recomandăm ca pe parcursul proiectului să aveți la voi și bani cash dar și un card de debit. Cardul se dovedește de cele mai multe ori foarte util pentru că în foarte multe locuri se poate plăti cu el. De reținut este că pentru orice plată NU există niciun comision bancar, însa dacă dorești să scoți bani de la bancomat există comision asftel că alege să plătești cu cardul atunci când este posibil.

Nu uita că în aeroporturi, gări și autogări de obicei casele de schimb valutar nu au cel mai bun curs. Este de preferat să te interestezi să unde poți schimba la un curs convenabil. În cazul în care ești nevoit să schimbi într-un loc cu un curs prost schimbă doar sume mici ce ai nevoie pe moment.

7. Derularea proiectului

Activități

Organizația gazdă este responsabilă de activități, acestea fiind prezentate participanților înainte sau pe parcursul proiectului.

Prezența la toate activitățile este obligatorie. Prin contract participantul se obligă în a lua parte la ele cu excepția în care intervin motive obiective ce împiedică participarea temporară la unele activități.

În cazul în care se absentează din motive neîntemeiate participantului i se poate imputa plata parțială sau integrală a transportului, cazării, mâncării și alor cheltuieli realizate cu acesta.

Țineți cont că un proiect înseamnă o perioadă de cunoaștere și învățare prin metode non-formale și NU o vacanță.


Prezentarea României

În multe dintre stagiile de voluntariat există una sau mai multe seri culturale sau interculturale în cadrul cărora participanții își prezintă țările, localitățile de unde provin, cultura, mâncarea și băuturile, dansurile etc.

Prezența la acestea nu este obligatorie însă din experințele trăite de foștii participanți acestea sunt cele mai îndrăgite activități deoarece intervine mândria de a fi român.


Prezentarea Asociației Tinerii 3D

În cadrul unora dintre activități din țara unde veți fi voluntar vi se poate cere să faceși o mică prezentare a organizației ce v-a trimis.

Pentru a vă ușura munca și pentru a ne cunoaște mai bine pe noi și munca noastră poți accesa pagina “despre” din cadrul site-ului: https://tinerii3d.ro/despre/

Lucrul cel mai des întrebat este “De ce 3D?”. Poate chiar și tu te-ai întrebat. Nu-i așa? 3D -ul vine de la cele 3 Dimensiuni pe care noi le promovăm: EducațieCultură și Sport

În scurt timp o să realizăm și urcăm pe site și materiale electronice pentru promovarea asociației.


Eventuale probleme/neînreguli

În cazul în care întâmpiniți probleme cu organizatorii proiectului din țara unde realizați stagiul EVS puteți conta pe sprijinul nostru.

Pentru asta trebuie să luați legătura cu noi prin email, telefonic ori pe social media și vom încerca împreună să vedem cauza problemei și să încercăm să o rezolvăm cât mai repede pentru a vă putea continua stagiul ori după caz să luăm măsurile necesare.

Din experiența de până acum nu am întâmpinat probleme grave, ci se întâmplă să existe mici neînțelegeri însă vă rugăm să raportați și să ne contactați dacă aveți nevoie.

Specificăm că unele probleme pot fi rezolvat direct cu organizatorii sau mentorii din țara unde efectuați stagiul de voluntariat (ca de ex. probleme de sănătate ce sunt asigurate prin sistemul de asigurări CIGNA) și nu este nevoie de intervenția noastră ca organizație de trimitere.

Dacă se întâmplă să simțiți că vă este greu să fiți pe o perioadă mai lungă plecați de acasă avem tips&tricks pentru voi scrise chiar de o fostă voluntar poloneză a noastră în Craiova, articol ce poate fi găsit în română și engleză aici: How to beat homesickness when you are living abroad? .

8. După stagiul de voluntariat

Sperăm că experiența ta în proiect a fost plăcută și utilă și că te-ai întors cu informații și prieteni noi. Parte din proiect este și diseminarea. Asta înseamnă că unele din lucrurile pe care le-ai descoperit și învățat pe parcursul mobilității trebuie să le împărtășești cu prietenii, colegii și/sau alți tineri din comunitate. De cele mai multe ori în cadrul mobilității facilitatorul, trainerul sau coordonatorul proiectului explică în ce poate consta această diseminare, însă noi îți suntem mereu un sprijin. Ne poți contactat oricând în vederea acesteia și chiar te încurajăm să o faci pentru și noi ne dorim ca informațiile dobândite de tine să ajungă la cât mai multe persoane.

De asemenea așteptăm poze și filmări cu experiența trăită de tine, recomandări și eventual o recenzie a ta pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/tinerii3d/reviews

Dacă dorești poți să ne spui povestea ta și ți-o punem pe site. Articolul poate fi scris de tine sau de către unul din voluntarii noștri pricepuți în tainele scrisului și jurnalismului.

Pentru decontul transportului te rugăm să iei legătura cu organizatorii proiectului. În cazul în care sunt probleme ne poți contacta și noi vom lua legătura cu partenerii.

Special Requests

Chiar ne-ar plăcea să ne lași o recenzie a ta pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/tinerii3d/reviews

Atunci când postezi ceva din timpul proiectului să folosești haștag-ul #tinerii3d atât pe Facebook: #tinerii3d, cât și pe Instagram: #tinerii3d . Noi îl folosim, voluntarii la fel, participanții la diferite schimburi și cursuri. Tu de ce nu l-ai folosi? 🙂

Credem că pe parcurul proiectului ai învățat o grămadă de lucruri. Ce spui ca multe din ele să le împărtășești cu prietenii și familia ta pentru a face lumea mai bună și mai tolerantă?

Nimic altceva. Îți mulțumim doar că ai făcut parte din experiența Tinerii 3D!