Jurnalul unei experiențe – In peace with the storm
„Hrăneşte-ţi inima cu pace. Aceasta înseamnă să întâlneşti cu respect tot ce este slab şi vulnerabil. Să fii atent la tot ceea ce te face fericit. Nu există pace în lume dacă nu există pace în inima ta şi a mea.” (Phil Bosmans în „Raze de soare”)
Câți dintre noi nu am descoperit cât de importantă este pacea, căutând adesea noi modalități de a menține armonia, înțelegerea și liniștea în noi înșine, dar și jurul nostru, în familie, la şcoală, în comunitate sau societate?
Personal, trebuie să recunosc că ceea ce m-a îndreptat cu obstinență pentru a participa la acest proiect Erasmus+, „In peace with the storm”, a fost în primul rând dorința de a afla răspunsul la această întrebare.
Neîncrezătoare la început, deoarece îmi făceam griji că nu voi fi acceptată ca participant din cauza vârstei destul de înaintate, temerile mele au luat sfârșit odată cu primirea mesajului de confirmare.
După un drum, destul de îndelungat, cu trenul, apoi cu microbuzul, am ajuns într-un final la destinație. Acolo totul avea să se întâmple dupe alte legi universale, fiindcă timpul și spațiul au devenit una, simțind că am pătruns într-o altă lume, magică.
Toți cei prezenți, participanți și organizatori, m-au îmbrățișat cu bunătatea lor atât la propriu, cât și la figurat. Mâncarea a fost excepțională, activitățile nonformale s-au desfășurat toate în aer liber și au creat frumoase și durabile legături între noi, care continuă și astăzi, în prezent.
Pot spune că această experiență m-a ajutat să-mi cunosc mai bine calitățile și vulnerabilitățile, dar m-a învățat și cum să comunic când inevitabil pot apărea situații de violență.
Astfel, a înțelege nevoile celorlalți reprezintă de multe ori cheia succesului pentru a face un cer întunecat să devină unul senin.
Metode precum hiking, storytelling și psihodrama s-au dovedit a fi mijloace utile în propria experiență de învățare.
Alte aspecte pe care aș dori să le relev ca urmare a participării în cadrul proiectului ar fi faptul că acesta a contribuit la dezvoltarea unor competențe personale, ca de exemplu: comunicarea în limba engleză, competența culturală (mi-am făcut prieteni din alte țări), ascultarea activă, empatia.
Grosso modo, această experiență a fost una constructivă, instructiv-educativă, încărcată de emoție pozitivă și bogată în amintiri de neuitat.
Mulțumesc „Asociației Tineri 3D”, dar și „Via Civic Association”, pentru oportunitatea pe care mi-au acordat-o pentru a mă dezvolta personal și profesional prin intermediul acestei minunate călătorii de viață.