Stoica Cristinel Popa – Voluntar în 24 de ţări, pe 5 continente: „Voluntariatul mi-a deschis uşi către oportunităţi incredibile”

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

  Numele său este Stoica Cristinel Popa, are 29 de ani şi după 8 ani de studii în Statele Unite ale Americii s-a întors în zona Brăila-Galaţi, România, locul său de baștină, acolo unde în prezent este preşedintele ONG-ului „Asociaţia Euroteens” și asistent universitar doctorand la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Tânărul a absolvit facultatea la Stanford University, cu onoruri în ştiinţe politice, a făcut un master de doi ani în politici publice la Harvard University şi un al doilea master la University of Texas, unde a fost şi asistent universitar. „Voluntariatul este nu doar un drept, ci şi o responsabilitate morală”

Face voluntariat de la vârsta de 16 ani, iar la 18 ani și-a înființat propriul ONG, „Asociaţia Euroteens”, pe care îl conduce și în prezent. Astfel, Stoica Cristinel consideră că voluntariatul este „nu doar un drept ci şi o responsabilitate morală” pentru fiecare. „Indiferent de nivelul tău de educaţie, de inteligenţă, de experienţă de viaţă sau de talente, voluntariatul, datorită multiplelor forme în care se poate implementa, oferă tuturor şansa de a contribui şi de a se simţi parte dintr-o echipă. Eu am văzut voluntariatul ca o alternativă la dezamăgirea pe care o simţeam faţă de societatea în care trăiam. Atunci când eşti implicat activ în viaţă societăţii din care faci parte, te lupţi cu sistemul şi cu părţile negative ale societăţii, fapt ce te transformă automat într-un învingător, indiferent de rezultatul final al demersului tău. De-a lungul timpului, proiectele în care m-am implicat au fost extrem de diverse. De la campanii antidrog, antirasism şi antifumat, până la campanii de salubrizare a locurilor publice din comunitate şi ca reprezentant al oraşului Brăila în competiţia pentru Capitală Culturală Europeană”, ne povestește tânărul.

Proiecte cu impact internațional

De la întoarcerea sa în ţară, în 2015, alături de echipa sa, Stoica Cristian a desfăşurat diverse proiecte în Brăila, iar cel mai important a fost o campanie amplă de documentare şi informare a publicului cu privire la braconajul masiv ce avea loc în judeţul Brăila. „Campania a fost făcută în colaborare cu Societatea Ornitologică Română. După documentarea făcută de noi, am informat autorităţile și a fost pornită o anchetă de către cei de la Garda de Mediu şi cei de la Poliţie, departamentul de arme şi muniţii, iar în rezultat a fost identificată o reţea întreagă de cetăţeni străini care vânau ilegal, în mod regulat şi la scară mare în judeţul Brăila. Au fost arestaţi mai mulţi italieni şi confiscate zeci de arme de vânătoare, mii de cartuşe şi un număr de câini de vânătoare. A fost un mare succes pentru organizaţia noastră şi am simţit că într-adevăr am adus o contribuţie palpabilă către rezolvarea unei probleme cu care se confruntă de ani buni de zile judeţul nostru”, își amintește voluntarul.

„În voluntariat putem fi cu toţii campioni”

Stoica Cristinel consideră că ceea ce nu se înţelege în România, dar se ştie de foarte mult timp în Vest, este faptul că „educaţia pe care un individ o primeşte la şcoală este doar începutul pregătirii pentru viaţă şi carieră”. În opinia sa, pe lângă educaţia formală primită în sala de curs, tânărul trebuie să aibă şi surse adiţionale de pregătire şi educaţie, în acelaşi timp cu implicarea în lucruri practice. „Educaţia non-formală pe care sectorul ONG o oferă, complementeaza în mod ideal cunoştinţele teoretice pe care le dobândim în sala de curs. La şcoală nu putem avea toţi nota 10. În schimb, când facem voluntariat putem fi cu toţii campioni. Când facem voluntariat, competiţia este cu noi înşine şi singurul lucru care contează este de a contribui cât mai mult pentru societate”, ne spune tânărul.

Voluntariat în 24 de ţări, pe 5 continente

Prin intermediul proiectelor de tineret, burse şi alte programe internaţionale de instruire, cercetare şi voluntariat, Stoica Cristinel a reușit să viziteze 24 de ţări pe 5 continente, și anume Europa: România, Bulgaria, Germania, Portugalia, Olanda, Belgia, Polonia, Moldova, Rusia, Ungaria, Ucraina, Franţa, Croaţia, Regatul Unit, Spania; Asia: Turcia, China, Japonia; America de Nord: SUA (California, Illinois, Louisiana, New York, Washington DC., Texas, Virginia, Pennsylvania, Massachusetts, Connecticut), Mexic, Honduras; America de Sud: Chile, Columbia; Africa: Ghana. Dar, proiectele care l-au impresionat cel mai mult au fost cele din Mexic şi din Ghana. „În ambele cazuri am avut ocazia de a lucra cu triburi de indigeni în inima junglei. În Mexic, am ajutat o comunitate să înţeleagă legile NAFTA (un tratat de liber comerţ între SUA, Canada şi Mexic) şi dacă folosesc aceste legi ei pot creşte exponenţial exportul lor de cafea către statul New York. Pe parcursul programului de voluntariat, ce a durat aproximativ o luna, am locuit alături de zapoteci şi am mâncat la fel ca și ei, inclusiv furnici şi lăcuste. După terminarea programului, am avut plăcerea de a fi informaţi că zapotecii chiar au mărit exporturile de cafea către SUA şi au aplicat multe dintre lucrurile recomandate de către noi. Programul din Ghana a fost de asemenea impresionant pentru mine şi mi-a dat senzaţia că am adus o contribuţie în mod real. Mai exact, am înfiinţat bănci comunale, un fel de case de ajutor reciproc prin care localnicii au putut aduna puţinii lor bani la grămadă în scopul de a cumpără utilaje agricole de bază. Până atunci, ei făceau agricultură ca în anul 1800, bazându-se doar pe sapă şi pe puterea braţelor. Zona în care am fost noi avea temperatura şi umiditate extremă, populaţia era infectată cu HIV într-un procent foarte mare, iar  analfabetismul era regulă, nu excepţie. Participarea în astfel de proiecte mi-a dat satisfacţii nu doar pentru că am putut ajuta persoane mai puţin norocoase decât mine, dar şi pentru că am schimbat ceva în mod concret”, zice tânărul din Brăila.

„Voluntariatul mi-a deschis uşi către oportunităţi incredibile”

Stoica Cristinel recunoaște că voluntariatul i-a oferit experiențe deosebite și i-a deschis uşi către oportunităţi incredibile. „Nu doar că am putut călători în toată Europa cu finanţări prin programul „Erasmus+”, dar am şi putut ulterior aplica la universităţi americane pentru a studia în Statele Unite. Fără partea de activităţi extracuriculare a dosarului meu nu aş fi avut nici o şansă, deoarece americanii nu au nevoie de tocilari cu note bune, dar fără practică”, povestește tânărul care după experiența frumoasă în America a decis să se întoarcă acasă, pentru a veni cu un suflu nou în Brăila. „Îmi doresc să formez noile generaţii ale României. Ţinând cont de cât sunt plătit (793 de lei pe luna în primul an şi acum, în al doilea an, 1050 de lei pe luna), tot un fel de voluntariat este şi această activitate… O fac doar pentru că într-adevăr vreau să schimb ceva, alte motivaţii nu există. Toată România, dar în special zone precum Brăila-Galaţi, au nevoie disperată de o schimbare de mentalitate. Iar aceasta nu poate fi făcută decât prin mediul academic şi prin societatea civilă”, își motivează Stoica Cristinel alegerea de a se întoarce acasă, iar sfatul său pentru tinerii care ași doresc o experiență internațională este de a-și dori cu adevărat propria schimbare şi a lumii în mai bine. „Dacă ai această motivaţie, restul lucrurilor vor veni de la sine”, a conchis Stoica Cristinel Popa.

Tags: , , , , , ,

Leave a comment