Tinerii noștri în Turcia și Albania: „Subiectele abordate mă determină să mă implic mai mult în comunitatea în care trăiesc”

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

Luna martie s-a încheiat frumos și productiv pentru noi, iar tinerii  noștri, care au participat în cadrul a două proiecte europene de tineret ne povestesc despre impresiile și emoțiile cu care s-au întors acasă. Este vorba de proiectul „Human Libraries: Let’s Create Socially Inclusive Society through Dialogue”, care s-a petrecut în Denizli, Turcia și „Be the change -Empowered Citizens, Empowered Communities” în Durres, Albania.  

Sergiu Condrea: „Se spune că pentru a construi o corabie nu e nevoie să înveți despre cuie și scânduri, ci trebuie să trezești în oameni dorul de mare. Ei bine, proiectul „Be the change-Empowered Citizens, Empowered Communities” a fost atât despre „cuie și scânduri”, deoarece am avut oportunitatea să învățam și să experimentăm ce însemnă cetățenia europeană din punct de vedere politic, economic, social și cultural, cât și despre „a trezi în oameni dorul de mare” deoarece, la sfârșitul proiectului fiecare dintre noi a plecat acasă motivat și cu dorința de a voluntaria și de a-și transfera cunoștințele dobdandite în comunitatea sa, ridicând în felul ăsta „pânzele corabiei” de care aparține”.

 

Ioana Tatarciuc: „Orice experiență de a călători și de a cunoaște oameni noi este ceva ce mă face să mă simt împlinită, dar acest proiect chiar mi-a rămas adânc întipărit în suflet. Oamenii au fost absolut extraordinari și, deși eram fiecare cu povestea lui, din culturi relativ asemănătoare și totuși atât de diferite, ne-am înțeles ca într-o familie mare, într-o familie în care am rămas chiar și după ce ne-am despărțit de Durres, locul în care ne-am cunoscut și am petrecut o săptămână din viața noastră. Pe partea de networking a fost wow, atâția oameni minunați cu care sigur ne vom revedea! Pe partea profesională- nu am cuvinte să mulțumesc pentru toate informațiile care ne-au fost oferite, pentru motivarea de a fi “The Change!”, de a deveni mai implicați în societate și de a înțelege mai bine problemele actuale în contextul european. O experiență cu adevărat de suflet”.

 

Iuliana Palaghianu: „Pentru mine, proiectul din Turcia, Denizli, Pamukkale a fost o experiență pe care nu o voi uită niciodată. De ce? Pentru că m-a ajutat să îmi schimb perspectiva asupra multor lucruri ce se întâmplau în viața mea, m-a ajutat să mă dezvolt personal, să mă deschid în fața oamenilor cu o ușurință pe care nu am mai întâlnit-o până acum. M-a ajutat să învăț cum să pun în balanță și să ascult păreri, să ascult la rândul meu oameni care aveau nevoie să fie auziți. Acolo am întâlnit un colectiv care m-a ajutat să mă desprind de gândirea, poate greșită uneori pe care o aveam asupra unor aspecte și asupra unor probleme pe care le întâlneam în viață de zi cu zi. Datorită tuturor participanților, bineînțeles a organizatorilor și a tuturor persoanelor din staff, experiență mea din Pamukkale este una care îmi va rămâne întipărită în minte mereu și bineînțeles, abia aștept să iau parte la alt proiect”.

 

Simona Elena Palaghianu: „Acest proiect reprezintă cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o până acum. În primul rând, organizatorii acestui proiect au dat dovadă de foarte multă implicare și empatie. Participanții din cadrul acestui proiect m-au inspirat enorm de mult, m-au ajutat să trec peste anumite frici și să fiu mai îndrăzneață. Ceea ce am împărtășit în cadrul acestui proiect și tot ceea ce am învățat pe parcursul workshop-urilor va rămâne mereu în mintea mea ca o amintire extrem de plăcută. Acum văd anumite lucruri dntr-o altă perspectivă, una mai bună și mai realistă decât până acum. Acest proiect a reprezentat pentru mine un mare pas în față în ceea ce privește atât viață mea personală cât și cea profesională. Nici nu am cuvinte că să exprim cât de mult mă bucur că am avut ocazia să fac parte din echipa trimisă în cadrul proiectului din Pamukkale, Denizli”.

 

Raul Pup: „Proiectul „Human Library” a fost primul proiect la care am participat prin intermediul programului Erasmus+. Pentru mine a fost una dintre cele frumoase experiențe pe care le-am trăit. Am avut plăcerea și bucuria de a întâlni oameni din culturi diferite și de a asculta, respectiv a împărtăși povești emoționante, profunde dar și haioase.  Tema proiectului a avut un impact semnificativ în dezvoltarea mea și m-a făcut să realizez și să conștientizez lucruri la care nu m-am gândit niciodată. Subiectele abordate mă determină să mă implic mai mult în comunitatea în care trăiesc, să fiu mai ascultător și empatic cu cei din jurul meu. Dar nu în ultimul rând, să împărtășesc cele învățate prin prorpiul exemplu la fel cum am avut și eu ocazia să învăț de la ceilalți”.

 

Gabriel Mironica: „Una dintre cele mai bune organizări de care am avut vreodată parte . Activități interactive bine plănuite în conformitate cu tema proiectului . Timpul a fost foarte bine distribuit astfel încât să nu apară probleme și am avut la dispoziție tot ce am avut nevoie. Mulțumesc mult pentru această oportunitate și mulțumesc asociație Tinerii 3D pentru că mi-a dat ocazia să cunosc niște oameni minunați”.

 

Antonescu Alexandra: „Acest proiect a fost o experiență plăcută și foarte frumoasă. Am cunoscut niște oameni minunați și mi-am făcut prieteni noi. Fiind primul proiect de tip Erasmus+ la care participat m-a încurajat să mai încerc astfel de experiențe. În acest proiect am învățat cum să nu judecăm oamenii după mediul din care provin, dar și cum să ne depășim unele bariere personale”.

 

Marius Slabu: „Pentru mine, participarea în acest proiect a însemnat o experienţă pe care nu o voi uită curând. Am avut ocazia să călătoresc în Turcia pentru prima dată, să văd noi locuri şi să descopăr tradiții din diferite ţări. Cea mai tare parte a fost faptul că am avut ocazia să cunosc oameni minunaţi, care mi-au devenit prieteni şi de la care am învățat foarte multe lucruri despre viață. Participarea în acest proiect m-a făcut să conștientizez mai mult impactul puternic pe care îl avem asupra altor persoane atunci când judecăm, punem etichete negative sau când avem un comportament răutăcios față de altcineva care nu are același statut social ca al nostru”.

Tags: , , , ,

Leave a comment