Viorica Budu: „Continuați să vă descoperiți limitele, iar pentru asta, fiți cât mai activi și implicați”

Viorica Budu are 24 de ani și locuiește în Chișinău, iar până în prezent, datorită activităților sale de voluntariat și a proiectelor la care a luat parte, a reușit să viziteze peste 10 țări din întreaga lume. „Am vizitat Armenia, Georgia, Turcia, Polonia, Ungaria, Germania, Italia, Elveția, Austria, SUA. Fiecare țară este unică, iar pentru o iubitoare de călătorie și interculturalitate, cea mai deosebită experiență a fost cea de peste ocean, în care am însoțit echipa câștigătoare de „Odyssey of the Mind” la Competiția Mondială în Michigan. Pentru acel eveniment, în aceeași locație au participat 25 de mii de oameni din 11 țări și aproape toate statele americane. A fost o explozie de creativitate și o experiență unică. Printre cele mai remarcabile momente a fost vizita în comunitatea Amish, un grup etnic și religios înschis, care își desfășoară activitatea fără comoditățile lumii moderne. Ei nu au electricitate, sistem centralizat de apă sau încălzire, nu apelează la medic (decât la vraciul lor), merg la o școală cu câteva clase, în care învață orientare profesională tot de la membrii comunității lor, își câștigă existența din meșteșugărit și din creșterea animalelor. Ei nu își fac și nu permit să li se facă fotografii, copiii lor nu poartă încălțăminte pe timp de primăvară-vară, iar de rețele de comunicare nici că poate fi vorba. Călătoria a fost constituită din extreme și șocuri culturale: de la orășele mici, verzi și liniștite, la zgârâie nori în Chicago” povestește Viorica.

Viorica Budu își amintește cu drag despre primii săi pași în voluntariat și practic îi mulțumește tatălui său pentru că a inițiat-o în acest domeniu. „Tatăl meu a fost acea persoană ce m-a direcționat spre activitățile de voluntariat. Făceam voluntariat de mediu, căci tata era membru al unei organizații de mediu: salubrizam malurile râului Bucovăț, care era aproape de satul meu de baștină, Gălești, plantam pomi primăvara, am participat și la restaurarea unei fântâni de la intrarea în localitate, pe multe dintre activități nici nu le mai țin minte, căci nu le făceam pentru CV, ci pentru plăcerea de a le face. Eram o mână de entuziaști, cu care am început să edităm și primul ziar al tinerilor din sat”, își amintește tânăra.
„Voluntariatul – un schimb continuu de energie”Viorica Budu ne spune că pentru ea, voluntariatul înseamnă „oameni pentru oameni, oameni pentru natură, oameni pentru acțiune și schimbare pozitivă”. „Suntem o echipă de oameni minunați, voi menționa numele colegilor mei: Mariana Țurcan, Liuda Grîu-Cașu și Igor Zaharov, ce implementăm mai multe proiecte, programe și de curând, o campanie națională pentru tineri. Desigur, fără de suporteri și echipa de voluntari, nu ne reușea și nu ne va reuși totul la superlativ. Pentru mine, voluntariatul înseamnă un schimb continuu de energie: dau și primesc. Este o alegere conștientă pe care o fac zilnic. Este parte componentă a activității mele”, zice tânăra de la Chișinău.

Pe lângă activitățile sale de bază din cadrul organizației, Viorica ne spune că aici a reușit să-și vadă realizat marele său vis din adolescență, și anume de a promova activitatea ONG-ului din care face parte și a comunității cu care lucrează. „Am grijă ca tot ceea ce facem noi să inspire și să îndemne la acțiune și pe alții – adică reflectez proiectele noastre prin fotografii, video și cuvinte pe rețelele de socializare, comunic presei ce facem noi util pentru societate și editez publicația periodică a Asociației. Am grijă de stabilirea parteneriatelor cu organizații internaționale în cadrul programului „Erasmus+”, de selectarea participanților și de comunicarea cu aceștia până ajung acasă după activitate, mulți dintre ei revin atât de entuziasmați, încât rămân în organizație ca și voluntari. Deși am vorbit mai sus de la persoana I singular, nimic nu fac de una singură, totul se gândește și se implementează în echipă și cu echipa”, spune Viorica.

În ultimii trei ani de activitate în cadrul organizație sale, Viorica Budu și colegii săi se mândresc cu o serie de evenimente, proiecte, programe și parteneriate. Printre acestea se numără „Congresul anual al absolvenților programelor de schimb, americane și europene”, „Picnicul absolvenților”, „Wave Week Moldova” – program anual de liderism și voluntariat în cadrul căruia sunt instruiți anual câte 100 de tineri, „Odyssey of the Mind” – program educațional de soluționare creativă a problemelor, anual în jur de 100 de copii și tineri din întreaga țară concurează la Competiția Națională pentru a demonstra abilități de gândire critică și abordare creativă a anumitor probleme și situații, „EcoMania” – un program ecologic de voluntariat și cetățenie activă, „eu aleg Moldova” – o campanie complexă unde s-au implementat jocuri intelectuale despre istoria, cultura, gastronomia, arta și oamenii de vază din Moldova – „eu aleg Moldova QUIZ”, conferințe motivaționale cu vorbitori ce au o istorie inspirațională – „11even NIGHT”, concurs de fotografie – „iMândrie” etc. „Toate aceste instrumente online și offline sunt concepute pentru a solidariza cetățenii țării noastre. Aparent, suntem puțini la număr în echipă, însă împreună avem un potențial enorm pe care îl valorificăm în funcție de cum deținem abilitățile necesare. #Împreună suntem Moldova”, zice cu mândrie Viorica.

În opinia sa, voluntariatul este o activitate în care „nu este loc pentru ipocrizie, este necesar să vrei, chiar dacă ai fost motivat și inspirat la început de către cineva, dacă nu te regăsești, atunci caută o altă metodă prin care să contribui la dezvoltarea comunității tale”, totodată, Viorica ne spune că activitățile de voluntariat au ajutat-o să se simtă utilă în societate și să își exploreze propriile limite. „Prin voluntariat am înțeles că nu trebuie să aștept ca cineva să vină și să facă ceva, dar că autoresponsabilizarea este ce mai bună motivație atunci când simțeam că totul depinde de instituții. Prin toate activitățile de voluntariat realizate am cunoscut Moldova altfel, fără măști. Un voluntar trebuie să fie curios, cu o gândire pozitivă, deschis spre orice fel de cunoștințe și metode de dobândire a acestora, să fie sincer și să îi placă aventura”, consideră Viorica.

Tânăra a participat la mai multe proiecte „Erasmus+”, iar în opinia sa, aceste programe „sunt o bună oportunitate de creștere personală și profesională”. „Erasmus+” este un program complex ce oferă tinerilor din țările Uniunii Europene dar și celor din afara acesteia, șansa de a cunoaște culturi noi, oameni interesanți, de a face schimb de experiență și de a învăța lucruri noi prin intermediul educației non formale. Frumusețea acestui program constă în valorificarea diversității culturale a fiecărei țări și a fiecărui popor. Tinerii din diferite țări se întâlnesc pe un teritoriu neutru ca să învețe unii de la alții, creând un mediu propice pentru înlăturarea stereotipurilor și a prejudecăților”, zice Viorica, care precizează că în prezent există foarte multe oportunități de a participa în cadrul proiectelor europene de voluntariat. „Spre exemplu, „Asociația pentru Voluntariat Internațional, „AVI Moldova” oferă tinerilor șansa de a se implica în workcamp-uri în mai mult de 40 de țări ale lumii. „EVS – Serviciul European de Voluntariat este o șansă de cunoaștere personală. Dacă e să dau niște surse atunci urmăriți pagina de Facebook a „Asociației pentru Dezvoltare Creativă”, site-ul nostru usalumni.md, „AVI Moldova”, „ADVIT”, „Millenium”, la fel, verificați zilnic diez.md, zugo.md, civic.md și site-urile oficiale ale Comisiei Europene, Salto Youth și orice alt site relevant. Continuați să vă descoperiți limitele, iar pentru asta, fiți cât mai activi și implicați”, menționează Viorica.

Tags: Asociația pentru Dezvoltare Creativă, Basarabia, Erasmus+, proiecte europene de voluntariat, Republica Moldova, schimb de tineri, Viorica Budu