Voluntarii noștri în Macedonia: „Energia a fost pozitivă, dinamica grupului a fost extraordinară, iar oamenii foarte deschişi şi curioşi”

Written by Daniela Hadei. Posted in Noutăţi

Despre „Street Art – Not Vandalism” au discutat tinerii noștri la un nou proiect în Bitola, Macedonia. Proiect ce a adunat într-o echipă frumoasă, tineri din România, Slovacia, Grecia, Spania, Polonia și Macedonia. Și de această dată voluntarii noștri s-au întors cu impresii dintre cele mai frumoase și cu experiențe deosebite. Dar, mai multe detalii ne povestesc chiar ei!

Maria Buzoianu: „Youth exchange-ul din Macedonia a fost o experienţă de neuitat pentru mine. Tema proiectului a scos la suprafaţă atât latura artistică a tuturor participanţilor, cât şi spiritul civic, fapt ce ne-a oferit diferite teme de dezbatere. Am creat prietenii ce vor rezista, atât cu românii, alături de care am format o echipă de succes şi le mulţumesc pentru asta, cât şi cu străinii. Mulţumesc „Asociaţia Tinerii 3D” pentru această oportunitate”.

   

Gabriel Badea: „Acest proiect a fost o experienţă unică pe care cu siguranţă nu o voi uită niciodată. Am învăţat unii de la ceilalţi şi am participat la training-uri şi workshop-uri legate de graffiti şi street art în general. În una din zile am avut oportunitatea chiar să lucrăm cu experţi în Graffiti şi Street Art locali. Atmosfera a fost relaxantă încă din prima seară, când am început să ne cunoaştem”.

Paic Sebastian: „Schimbul de tineri din Macedonia, Bitola a fost prima experienţă de genul acesta pentru mine. Temerile mele principale înainte de proiect au fost legate de incapacitatea de a trece peste barierele de socializare dar, datorită atmosferei generale şi a atitudinii majorităţii tinerilor participanţi, acest impediment a fost repede surmontat. Am descoperit, de asemenea, că elementele de cultură organizaţională şi tehnicile de gestionare ale unui grup sunt eficiente pentru scopul proiectului. Consider astfel, că am avut de învăţat din această experienţă şi de asemenea am dezvoltat şi descoperit anumite abilităţi. Un aspect interesant în astfel de contexte este legat de stimularea dorinţei de a oferi o imagine cât mai frumoasă şi competitivă propriei ţări. Un alt punct tare al proiectului a fost oportunitatea de cunoaştere prin vizitarea unui număr mare de locuri, situri arheologice, muzee, obiective turistice şi culturale şi observarea participativă a unor aspecte sociologice şi antropologice locale. Consider că aceste proiecte sunt deosebit de binevenite pentru dezvoltarea personală şi îmi doresc să mai particip şi cu altă ocazie la un schimb de tineri prin „Erasmus +”

Diana Șică: „Avand in vedere ca a fost prima experienta de acest gen, nu am stiut exact la ce sa ma astept. Insa, speram sa gasesc oameni deschisi, dornici sa-si impartaseasca experientele, sa descoperim impreuna diferentele culturale si sa invatam lucruri noi despre street art, in general, dar si raportat la fiecare cultura in parte. Ajunsa acolo si luand parte la activitati, am fost surprinsa in mod placut sa constat ca asteptarile mi-au fost depasite. Pe langa faptul ca am fost inconjurata de oameni frumosi, de la care am invatat o multime de lucruri, am si descoperit locuri minunate din vizitele cu grupul. Acum ca s-a finalizat scurtul proiectul, uitandu-ma in urma, imi dau seama de impactul pe care l-a avut la nivel personal prin rabdarea pe care am obtinut-o, printr-o sete amplificata de a cunoaste oameni, culturi si locuri noi, si printr-un sentiment de pace pe care il resimt de fiecare data cand imi amintesc de proiect.”.

 

Aretu Marian: „Pentru mine, a fost primul proiect după o pauză de 3 ani, de pe vremea „Tineret în Acţiune”. Subiectul proiectului a fost pe sufletul meu, fiind vorba de artă stradală. Energia a fost pozitivă, dinamica grupului a fost extraordinară, iar oamenii foarte deschişi şi curioşi. A fost prima dată pentru mine când am ieşit din spaţiul UE, lucru care mi-a ţinut telefonul pe mod avion toată săptămâna; treaba asta cred că mi-a permis să mă conectez mai mult cu oamenii, să dau un reset creierului şi să mă bucur mai mult de activităţi. De la workshop-uri, până la dezbateri, trecând printr-o excursie de o zi în Ohrit, totul a decurs cu voie bună. În calitate de lider de grup, am fost mândru de cum ne-am prezentat ţara şi tradiţiile, iar românii din echipă au transmis străinilor sentimente pozitive, experienţă românească de calitate, reuşind să spulbere preconcepţii greşite despre România şi români”.

Tags: , , , , ,

Leave a comment