Adrian Pleșca: „Voluntariatul este abilitatea de a te întrece pe tine însuți”
Are 18 ani și este fondatorul organizației „Orașul Meu”, una dintre cele mai influente ONG de tineret din Chișinău, Republica Moldova, iar pe lângă acțiunile de voluntariat, Adrian este implicat și în mai multe proiecte europene, unde dezvoltă sistemul educațional și sectorul de tineret din mai multe țări. Are vise și planuri mărețe, iar scopul său primordial este să transforme Chișinăul într-un oraș mai bun. De asemenea, alături de echipa sa, Adrian a lansat și primul portal urban de ştiri din Chişinău.
Proiecte grandioase în Chișinău
„Transport public nocturn”, „Scara Trandafirilor”, „Festivalul de artă urbană”, „Reamenajarea stațiilor de așteptare a transportului public”, „Reabilitarea Arenei Mari a Circului din Chișinău” sunt câteva dintre proiectele mari realizate de echipa organizației „Orașul Meu”, în frunte cu Adrian Pleșca. Chiar dacă s-au confruntat cu o serie de probleme atunci când au realizat aceste proiecte, susținuți de societatea civilă, tinerii au mers mai departe. „Dificultăți au fost de tot soiul. De la trei dosare penale, până la sabotarea proiectelor noastre de către Primărie, cei care, ar trebui să ne ajute cel puțin”, ne povestește tânărul. „Toate proiectele desfășurate de noi au presupus un efort titanic și toate îmi sunt aproape de suflet”, completează Adrian.
„O echipă valoroasă de tineri”
Adrian Pleșca vorbește cu mândrie despre echipa sa și despre toți tinerii voluntari, iar țelul lor, ne spune tânărul, este să transforme acest oraș în unul mai bun. „O facem așa cum ne place nouă și conform percepției noastre – a unui oraș în care să vrei să rămâi. Avem o echipă valoroasă de tineri, pe care, sunt sigur că peste 10-20 de ani o să-i vedeți în calitate de headlineri a schimbărilor majore din Republica Moldova. Noi încercăm să atragem tinerii prin faptul că ei într-adevăr se simt utili societății. Fiecare membru al organizației noastre a lăsat o urmă frumoasă în oraș. Cineva a făcut un scaun, cineva a pictat un perete, cineva a colectat semnături pentru ca acum să avem transport public nocturn. În organizație nu suntem ghidați de cineva sau impuși să facem ceva. Cred că asta motivează tinerii”, zice Adrian. Tânărul își amintește că a început să facă voluntariat de la vârsta de 12 ani, atunci când a creat un portal pentru tinerii bloggeri.
„Voluntariatul – Abilitatea de a te întrece pe tine însuți”
„Abilitatea de a te întrece pe tine însuși. Să studiezi o problemă, să-i găsești soluții veritabile și să-ți atingi scopul prin orice modalitate”, asta presupune pentru Adrian Pleșca activitatea de voluntariat. Tototdată, tânărul precizează că pe lângă multă distracție și timp frumos, prin voluntariat „câștigi o grămadă de experiență care te ajută să crești ca și personalitate”. „Bunăoară, poți învăța lucruri pe care nu credeai vreodată că le vei putea face și desigur, cunoști oameni care mâine vor constitui elita orașului, a țării. Dezavantajul e că voluntariatul creează iluzia că în toată lumea e aceeași atmosferă ca cea din grupul tău. Mulți voluntari uită că noi constituim maximum 5% din tinerii Republicii Moldova și o bună parte din tineri sunt încă departe de a înțelege modul nostru de viață”, consideră Adrian.
„Sunt genul de om pe care nu-l poți opri să facă ceea ce dorește să facă”
Susținut și nu prea de către societate și de către autoritățile de la Chișinău, Adrian Pleșca ne spune că nimeni nu-l poate opri să facă ceea ce vrea el să facă. „Nu pot pune toți cetățenii într-un bol. Există oameni care susțin și oameni care nu percep activitatea noastră. Într-un final, toți au dreptate în felul lor. Iar despre autorități, este un capitol aparte. Chișinăul e administrat de oameni care văd orașul drept business-ul lor. Acest lucru se vede cu ochiul liber când mergi prin oraș. În același timp, pe lângă oamenii care-mi sunt alături, cum ar fi mama, fratele sau prietena mea, care mă ajută enorm în tot ceea ce fac, printr-un feedback relevant și de la rece, mai sunt simplii chișinăuieni care, uneori îmi dau un ghiont în troleibuz și-mi zic să continui ceea ce fac”, zice Adrian. Tânărul călătorește mult, iar până acum a adunat 25 de țări din 3 continente vizitate. „Pentru mine, cea mai memorabilă țară va rămâne Armenia. Pe lângă oamenii superbi pe care i-am întâlnit acolo, armenii au și o natură care te poate da pe spate”, zice voluntarul.
„Oamenii urmează scopurile pe care mi le-am propus”
Reușește să-și motiveze echipa, dar și o mare parte din tinerii de la Chișinău, dar, cu toate acestea, Adrian Pleșca spune că oamenii nu-l urmează pe el, ci scopurile pe care și le-a propus. „Abilitatea unul lider este de a nu dori și de a nu se considera un lider de succes sau un lider adevărat, dar, să fie așa cum este și să poată motiva oamenii din jurul său”, consideră Adrian. „Voi continua să lupt pentru oraș și totodată, am planificat noi proiecte și anume „Skatepark Chișinău”, „Sculpturi de Chișinău” și „Festivalul de artă urbană”, zice Adrian. Tânărul a fost admis recent la Oxford, Anglia, însă nu este sigur dacă va merge încolo. „Îmi doresc să studiez peste hotare, pentru a colecta cunoștințe, care mai târziu le-aș putea aplica pentru a-mi dezvolta comunitatea. Chișinăul este orașul meu și e orașul în care vreau să crească copiii mei, iar eu nu le doresc copiilor mei să vadă un oraș atât de sur, atât de incomod și atât de străin uneori chiar și localnicilor”, ne povestește Adrian Pleșca.
Absolvent al programelor „Erasmus+”
Adrian Pleșca a participat activ în mai multe proiecte Erasmus+, iar până în prezent a partipat la opt proiecte „Youth in Action”, proiecte care, ne spune tânărul, l-au format mult ca și personalitate. „Cred că dacă aș fi întrebat care este sfatul meu pentru tineri, pentru dezvoltarea lor personală, aș răspunde – să meargă la cât mai multe proiecte „Youth in Action”. Dragi tineri, în anii în care mi-am desfășurat activitatea, am învățat mai multe lucruri, însă ceea ce vreau să zic este să nu credeți că totul în jur e roz, să vă asumați că schimbarea începe de la sine, nu de la colegul de bancă, nu de la cei care îi vedem la TV. Vezi o problemă, rezolv-o așa cum poți. Cel mai greu e să începi. Dacă nu crezi că te poți descurca cu problemele mari, începe cu cele mai mici. Fă curat în curtea ta sau într-o zonă în care îți place să stai. Adu-ți acolo prietenii. Nu vă lăsați influențați de curentele trecătoare. Odată cu dezvoltarea unui proiect, te dezvolți și tu. Și o faci destul de considerabil”, a conchis Adrian Pleșca.






Tags: Adrian Plesca, Chisinau, Erasmus+, Orasul Meu, Republica Moldova, Scara Trandafirilor, voluntariat, Youth in Action