Alex Roșu, despre voluntariat: „Dezvoltare personală și schimbare în societate”

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

 

Are 27 de ani și vine de la Iași, iar în prezent se află în Wroclaw, Polonia, acolo unde are parte de o frumoasă experiență în cadrul unui program european de voluntariat (EVS).

„Voluntariat în domeniul juridic”

Face voluntariat încă din perioada liceului, iar această pasiune o are și în prezent. A decis să meargă într-un stragiu EVS pentru o perioadă de 12 luni, fapt ce, după cum ne spune Alex, i-a deschis noi orizonturi, i-a adus mulți prieteni noi, din diferite colțuri ale lumii, multă experiență, aventură și realizări personale și profesionale. „În România am fost membru al departamentului de resurse umane din „ELSA” – „European Law Students Associaton”. A reprezentat o oportunitate de a mă implica în diverse evenimente pe teme juridice, de a cunoaște noi oameni, care ulterior mi-au devenit prieteni, și de a-mi ocupa timpul liber într-un mod eficient și plăcut. În prezent fac voluntariat pentru organizația „TRATWA” din Wroclaw, Polonia, în cadrul stagiului EVS”, ne prezintă Alex activitatea sa de voluntariat.

„Dezvoltare personală și schimbare în societate” 

În opinia lui Alex Roșu, voluntariatul înseamnă în primul rând „să dorești să aduci o schimbare – mare sau mică – într-o societate, iar al doilea aspect foarte important privind voluntariatul îl reprezintă dezvoltarea personală, oameni plăcuți și distracție!”. „Cred cu adevărat că prin voluntariat contribuim la schimbări în societatea noastră, dezvoltându-ne pe noi înșine și reușind să ne facem prieteni și să ne ocupăm timpul în mod productiv”, completează tânărul. Totodată, Alex consideră că este importantă și țara în care alegi să faci voluntariat. „Totuși, România nu stă prea bine la capitolul implicare în activități de voluntariat. Sper ca acest lucru să se schimbe odată cu noile generații”, consideră tânărul.

Experiențe noi în Polonia  

Aflat în Polonia, după cum ne povestește el, tânărul de la Iași are parte de experiențe frumoase și activități dintre cele mai utile, interesante și deosebite. „TRATWA” este o organizație cu diverse domenii de activitate, chiar foarte extinse, iar cel în care mă implic alături de colegii mei este mai mult socio-cultural. Încercăm să dăm o nouă viață unui depou nefolosit de tramvaie, pentru a-l transforma într-un centru academic, cultural unde se vor organiza diverse evenimente și de asemenea, loc care va fi disponibil și accedibil pentru oameni de toate vârstele, în diverse activități, unde va fi inclusiv și un incubator pentru noi afaceri. Desigur, suntem abia la început și este mult de muncă, însă este un proiect pe termen lung și care va aduce numai beneficii pe viitor”, ne povestește Alex.

  „Promovăm toleranța și buna înțelegere”

Pe lângă munca pe care o depunde pentru restaurarea depoului de tranvaie, alături de colegii săi, Alex Roșu predă și ore de engleză, franceză și ateliere de gătit pentru seniori, într-un alt centru din oraș. „De asemenea, mergem în diverse sate și orașe mici din zona Sileziei de Jos, unde organizăm ateliere de limbă engleză pentru elevii de liceu. Încercăm să le prezentăm diferite activități: jocuri, prezentări ale țărilor noastre, sporturi, toate acestea sunt pentru a promova toleranța și buna înțelegere. Pentru a le arăta cât de diversă este această lume și cât de importantă este limba engleză în comunicarea internațională. Sperăm că în acest fel vom avea un impact pozitiv în dezvoltarea lor”, ne spune voluntarul.

  „Voluntariatul m-a ajutat să înțeleg mai mult”

Alex face voluntariat încă din perioada liceului, iar de atunci și până în prezent a reușit să viziteze Germania, prin programul de mobilitate „Leonardo”, Finlanda, Belgia și Polonia. „Voluntariatul m-a ajutat să învăț, să înțeleg mai mult. Mă refer aici în sensul general al cuvântului, acela de a înțelege oameni, obiceiuri, atât personale, cât și la nivel de cultură, de a fi deschis față de noi idei și de a-mi putea aduce contribuția la un anumit proiect. Cu privire la programele „Erasmus+”, mi-aș dori ca mai mulți tineri să se implice. Merită din plin și cred că reprezintă un avantaj pe care alte generații dinainte nici nu și l-ar fi putut închipui. Prin intermediul acestor programe, totul este realizat mult mai ușor”, spune Alex.

Entuziasm și dorință de învățare

Alex Roșu consideră că un adevărat voluntar trebuie să aibă în primul rând mult entuziasm, dorință de învățare și deschidere față de nou. „Nu aveți ce pierde dacă vă implicați, ci doar de câștigat” – este mesajul său pentru toți tinerii dornici de experiențe frumoase de voluntariat.

Noi îi dorim mult succes lui Alex și la cât mai multe experiențe frumoase în Polonia!

Tags: , , , , ,

Leave a comment