Andrei Cojocaru: „Voluntariatul este o lecție de viață”
„În 2012 am început să fac voluntariat într-o asociație de basarabeni din Brașov, asociație care avea drept scop susținerea tinerilor din Republica Moldova, în special pe cei care veneau la studii în România. Mi s-a părut interesant și în același timp simțeam că fac ceva util, pe lângă activitățile pe care le aveam la facultate, pentru că, pentru mine, voluntariatul înseamnă în primul rând să-i ajut pe cei care mă înconjoară, să îmi pun în practică viziunile și să aduc un aport societății”, ne povestește Andrei.
Rolul de a uni tineriiAndrei Cojocaru ne spune că în activitatea sa de voluntariat a încercat mereu să se implice în diferite activități, dar, mai ales acolo unde se simțea util. „Am fost responsabil de desfășurarea anumitor proiecte care îmi plăceau mai mult. La un moment dat eu am fost unul dintre membrii fondatori ai Asociației „Tinerilor Basarabeni din Brașov” și am preluat și rolul de președinte al acesteia, astfel, responsabilitatea mea de bază a fost cea de a uni un grup de tineri care se aflau într-un mediu străin lor și de a-i ajuta să se integreze”, zice tânărul.
„Prin voluntariat, tânărul își testează și își dezvoltă capacitățile”„Voluntariatul e o lecție de viață în care te autocunoaști, îți testezi și îți dezvolți capacitățile, te implici social și descoperi multitudinea de tipologii umane, înveți să realizezi lucruri frumoase”, consideră Andrei. Totodată, el menționează că deși activitățile de voluntariat îți pot lua mult timp, concentrare, efort și implicare, „satisfacția unui lucru bine facut le compensează pe deplin”. „Voluntariatul, similar unei multitudini de alte activități extracuriculare reprezintă o parte indispensabilă a vieții unui tânăr. Acesta întruchipează baza unei formări sociale sănătoase”, completează voluntarul.
„Voluntariatul dezvoltă gradul de implicare socială”Andrei Cojocaru consideră că voluntariatul este foarte important în viața fiecărui tânăr, iar gradul de implicare socială și capacitatea de a face față unor provocari sunt elementele care fac diferența dintre indivizi, „este o diferență marcantă de care are nevoie un tânăr pentru a reuși să se afirme ulterior în viață”. În activitatea sa de președinte al Asociațiaei „Tinerilor Basarabeni din Brașov”, Andrei a fost implicat în diferite proiecte, precum „Adoptă un boboc”, „Noi în fața legii”, „Cunoaște Transilvania”, „Adevărata Basarabie” și „Zilele Basarabiei”. „Primul proiect relizat a fost „Adoptă un boboc”, în toamna anului 2012. Proiectul a avut menirea de a susține tinerii proaspăt admiși la facultățile din Brașov, iar proiectul cel mai apropiat sufletului meu este indiscutabil „Adevărata Basarabie”, o inițiativă preluată de la tinerii basarabeni din Iași, prin care am vrut sa promovez poveștile de succes ale unor personalități din Republica Moldova și să demmonstrez tinerilor studenți că prin străduință poți să îți realizezi visele”, ne povestește Andrei.
„Partea cea mai dificilă este să mobilizezi tinerii”Chiar dacă recunoaște că partea cea mai dificilă în organizarea unui proiect este să mobilizezi tinerii să se implice activ, să nu ramână susținători pasivi sau chiar indiferenți, Andrei ne dezvăluie cu mândrie și încredere despre planurile și idele pentru acest an. „În 2017 ne-am propus sa realizăm în continuare proiectele deja stabilite, să venim cu cât mai multe idei inovative și să cautăm noi metode prin care am putea să susținem studenții din Brașov. Suntem bucuroși că autoritățile din Brașov susțin și facilitează relizarea proiectelor noastre”, zice tânărul.
„Un lider adevărat este atent la echipa cu care lucrează”A câștigat încrederea colegilor săi, iar în opinia lui, pentru a motiva tinerii este nevoie să „dai dovadă de inițiativă, entuziasm și să ai acea charismă în prezentarea ideilor proprii”. „Un lider adevărat nu își propune drep scop doar bifarea unui obiectiv relizat, ci este atent la echipa cu care lucrează, știe să comunice cu fiecare în parte, are viziuni și curaj să le pună în aplicare. Voluntariatul este o oportunitate prin intermediul căreia fiecare tânăr are posibilitatea să se autocunoască și să descopere lumea înconjurătoare, să învețe să se afirme și ulterior, la rândul său, să ajute pe altcineva. O astfel de implicare socială dezvoltă trăsături ale caracterului și principii formatorii ale personalității și de asemenea, pune bazele unor prietenii pe viață”, opinează voluntarul.
„Dragi tineri, oriunde ați fi, nu ramâneți martori indiferenți la ceea ce vă înconjoară și nu lăsați viața să treacă pe lânga voi”, îndeamnă Andrei Cojocaru.
Tags: Andrei Cojocaru, Asociatia Tinerii 3D, Asocitia tinerilor Basarabeni din Brasov, Basarabia, Brasov, Moldova, tineri, voluntariat