„DA” oricărui plan sau idee spontană

Written by Tinerii 3D. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

Personal, mă consider o persoană care ar spune „DA” oricărui plan sau idee spontană, motiv care m-a ambiționat să accept și programul Erasmus+ al asociației „Tinerii 3D”, care a avut loc în Milkow, Polonia. Fiind primul program de acest gen pentru mine, nu știam ce fel de așteptări să am, însă, după 10 zile petrecute alături de alți 35 de participanți din 5 țări diferite, pot spune că este una dintre cele mai extraordinare experiențe care i se poate întâmpla unui tânăr.

La început aveam o oarecare reținere în legătură cu integrarea mea în grupurile participante, datorită diferenței de vârstă (eu fiind elevă de liceu, iar restul, studenți, în mare parte). În ciuda acestui fapt, căldura și atmosfera prietenoasă, cu care am fost întâmpinată, m-au surprins plăcut. Astfel, pe parcursul programului, am legat prietenii frumoase și format conexiuni cu persoane din diferite colțuri ale lumii, ceea ce îmi oferă un sentiment de împlinire.

Când vine vorba de program, un aspect pe care l-am admirat a fost flexibilitatea și modul în care activitățile ce implicau efort fizic erau alternate cu cele de interor, de gândire. Mod prin care, zilele nu erau obositoare, chiar din contră mai interesante, strârnindu-ne atenția și curiozitatea pentru cele care urmau, oferind eficiență întregului program.

Munca în echipă și comunicarea, personal, consider că au fost un bonus, oferindu-ne șansa să ne descoperim unii pe ceilalți mai mult decât ne-am fi așteptat. Spre exemplu, în cadrul unei activități numite „Clock game” (fiecărei ore de pe ceas (1-12) îi găseai o persoană cu care nu ai interacționat până atunci, urmând să porți o discuție pe baza unui subiect propus de facilitator). Prin intermediul acestui joc am descoperit povești și idei uimitoare, dar și persoane la fel de interesante. Totodată, acesta a fost momentul în care dorința de a cunoaște mai mult fiecare participant s-a amplificat, astfel, pe parcursul zilelor rămase, am reușit să leg prietenii cu niște oameni empatici, dar și să descopăr câte puțin despre fiecare țară participantă prin intermediul lor.

O altă activitate care m-a surprins plăcut a fost ideea de seri interculturare, unde fiecare țară avea o seară pentru a prezenta, într-un mod ales de ei care să fie cât mai creativ (jocuri cu întrebări de cultură generală, traduceri de cuvinte din engleză în limba respectivă, pronunțarea unor propoziții dificile specifice țării, etc.). De asemenea, exista și o parte în care aveai ocazia să încerci diferite feluri de mâncare, aduse de participanți. Consider că, prin aceste momente am reușit să descopăr diferite lucruri utile despre țările partenere, într-un mod distractiv și captivant.

Ca și concluzie,  întreaga experineță a fost mai mult decât îmi puteam dori și fără îndoială voi reveni la această asociație cu prima ocazie, datorită profesionalismului și a dedicării pe care mi-au arătat-o. Ca ultimă idee, Erasmus+ este ceea ce are nevoie orice tânăr să experimenteze, cel puțin o dată în viață.

Teodora Diana Matei

Tinerii 3D

Educație, Cultură, Sport Ne găsiți pe și Facebook: Tinerii 3D

Leave a comment