Daria Iștoc, voluntar în Brașov: „Nu vă opriți din visat! Credeți în voi! Colorați-vă viața”

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

Are 18 ani și locuiește în Brașov, România, iar în scurt timp se va muta la Londra, Anglia, locul care i s-a părut că seamănă cel mai mult cu „acasă”. Face voluntariat din primii ani de școală, iar această activitate a fost până acum „highlight-ul” zilelor sale de adolescentă. „Am învățat să cred în mine, să văd că aparent am idei și opinii bune și în viziunea altora. Am învățat să îmi concretizez gândurile și imaginația alături de alți oameni, pe care acum îi numesc prieteni. Mi-am petrecut zile și nopți pe la proiecte și m-am trezit mereu mult mai fericită și odihnită decât dacă aș fi dormit 6 ore pe noapte”, ne spune Daria Iștoc, o tânără energică, activă, frumoasă și cu privirea îndreptată mereu spre cer. O tânără care se regăsește  în fiecare zi, care aprecieză oamenii și locurile care o fac să-și oprească muzica din căști.

daria2 „Mereu mi-a plăcut ideea de a ajuta”

Daria ne spune că nu își amintește cu exactitate despre prima sa activitate de voluntariat, dar crede că a fost încă din primii ani de școală, atunci când mergea cu colegii la Azilul de Bătrâni din Brașov. „Mereu mi-a plăcut ideea de a ajuta, de a rămâne un zâmbet în memoria cuiva. Apoi am continuat, din proprie inițiativă, în special în perioada liceului. Din clasa a X-a fac parte din „Interact Club Brașov”, un ONG care are drept scop ajutarea comunității, prin proiecte caritabile. În prezent, suntem 15 membrii activi și 27 de membrii aspiranți. Există un „Club Interact” cam în fiecare oraș din țară, astfel încât, de-a lungul evenimentelor districtuale am ajuns să am prieteni cam peste tot prin țară.  Am ales să activez în „Interact” după ce am cunoscut proiectele și oamenii care participă la ele, fiind una din cele mai bune opțiuni din Brașov”, ne povestește tânăra.

daria3 „Sunt ceea ce sunt datorită voluntariatului”

„Înveți să nu îți mai fie teamă. Îți faci prieteni prin lume. Ai cu cine să îți bei cafeaua, indiferent înspre ce oraș te îndrepți la începutul unei zile. Înveți să lucrezi cu oameni. Înveți despre oameni, despre stări, momente, reacțiile acestora în diferite situații. Ai ocazia de a te confrunta cu limite, nu doar la mate. Ai ocazia de a ți le depăși, iar partea cea mai frumoasă este că mereu vor fi oameni acolo care să te ridice”, acestea sunt câteva dintre avantajele daria1voluntariatului, în opinia Dariei Iștoc. Totodată, tânăra ne spune că creșterea sa personală și profesională se datorează voluntariatului în special. „Sunt ceea ce sunt datorită voluntariatului. Am ales să călătoresc singură, să urc în trenuri care m-au dus la destinația aparent potrivită, am ales să aplic la proiecte, am depășit frica de a nu fi acceptată. Am ajuns să vorbesc clar și încrezător. Am scăpat de anxietate. Am cunoscut cei mai frumoși oameni din viața mea, cei care m-au schimbat și influențat enorm, fiind parte din viața mea. Am învățat de 342354 de ori mai multe lucruri prin educația non-formală, decât stând închisă între 4 pereți într-o clădire. Voluntariatul este una din cele mai bune lucruri pe care le poate face un tânăr în această perioadă. Va învăța noi moduri de a zâmbi, va învăța lucruri care îl vor ajuta de-a lungul vieții, etc.”, spune Daria.

„Programele „Erasmus” – ceva prin care ieși automat din zona de confort”

„Aceste programe sunt o șansă pe care nu foarte mulți oameni au avut-o sau o au. Sunt, ce-i drept, ceva prin care ieși automat din zona de confort, prin care ești obligat să înveți să te descurci singur, să fii tu cu tine, să te adaptezi oriunde ai ajunge. Depinde și de tema proiectului, dar înveți să accepți opiniile tuturor oamenilor, indiferent de originile lor”, ne spune tânăra. Daria ne povestește și cum a aflat despre primele proiecte în care a participat. „Acum un an, am participat la un priect numit „Click pe cariera ta”, care avea scopul de a te ajuta să te orientezi în alegerea domeniului pe care dorești să îl urmezi la facultate. După acel proiect, am rămas prietenă cu un consilier profesional de acolo, pe care mereu o sun să îi cer părerea despre diferite lucrurile. Știindu-mă interesată de artă, mi-a trimis linkul de la proiectul „Hit the wall”, al Asociației Tinerii 3D, din Craiova, unde am trimis mai întâi un mail, să mă asigur că pot participa dacă încă nu am 18 ani, dar voi avea în momentul călătoriei. Și am fost acceptată”, zice Daria.

daria5 „Implicați-vă. În fiecare zi din viața voastră”

Tânăra din Brașov consideră că portretul voluntarului ideal ar fi „cât mai deschis, cât mai receptiv la informațiile pe care le primește, ușor adaptabil și prietenos, să știe să ia ce este mai bun din această experiență, pentru a se dezvolta”.

De asemenea, Daria Iștoc vine și cu un mesaj pentru tinerii și voluntarii din țara noastră, dar și din afara ei.

„Bună, oriunde vă aflați în acest moment, când citiți aceste rânduri. Sfatul meu pentru voi este să nu vă opriți din visat. Mie mi s-a spus de nenumărate ori să o fac, but I never did. Credeți în voi, colorați-vă viața. Nu renunțați la senimentul ală că voi sunteți cei care veți schimba lumea, la ideile cele mai neconvenționale sau la visele cele mai îndepărtate. Se vor împlini într-o bună zi. Just keep going up. Implicați-vă. În fiecare zi din viața voastră, în proiecte, la cursuri, oriunde, doar fiți prezenți și bucurați-vă de fiecare dimineață și de fiecare apus pe care îl vedeți. Alegeți să faceți ceva nou în fiecare zi. Mergeți pe partea cealaltă a străzii, față de cea pe care mergeți în general. Intrați în anticariatul pe langă care treceți mereu. Orice. Just do that”.

Tags: , , , ,

Leave a comment