Editorial: “Cum am trăit experiența unui schimb de tineri în Croația”

Written by Tinerii 3D. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

Madalina Dinu, unul dintre voluntarii nostrii ne spune cum a trait experienta primului sau proiect Erasmus+, mai exact schimbul de tineri ce a avut loc in Stari Grad, Croatia 27.06-06.07.2015.

In incheierea editorialul puteti descarca si brosura pregatita de catre participanti pe parcusul proiectului, brosura in care puteti gasi mutle informatii utile si interesante.

Tinerii 3D in Stari Grad, Croatia

“A inceput totul cu o emotie de vara, o idee despre interculturalitate si dorinta de a pleca, de ati pune incaltarile potrivite si a pleca departe.

Ziua de 25 iunie a fost crunta. A trebuit sa imi fac bagajul atat de repede incat am uitat cateva dintre lucrurile importante, dupa care, “pe cai ca se filmeaza”; si tot ne-am mai oprit cateva ore in Calafat – defectiuni tehnice. Asa am ajuns ca dupa orele 00:00 (care ore?) sa iesim din tara. Totul bine si frumos, intuneric, Bulgaria, Serbia vama peste vama, nici nu realizam ca eu defapt plecasem in calatoria mult asteptata si cu siguranta nu ma gandeam ca la destinatie avea sa ma astepte ceva atat de frumos.   Nu am mentionat faptul ca a fost primul proiect Erasmus +, Youth exchange, la care am participat, deci nu aveam de unde sa stiu cum o sa fie. Mi-am dorit sa vad minunatele tari balcanice, sa realizez cum ne asemanam, cum ne deosebim. Prima “asemanare” – in Podgorica, toti barbatii intalnti ca brazii, te uitai in stanga, in dreapta, oamenii intalti tare, “De unde au iesit?”. O noapte in Budva, Muntenegru (si apropos de Muntenegru, nu am cuvinte, trebuie doar sa il vezi), totul frumos, fericire, alte peisaje superbe dupa care ajungem sa luam BACulll dar nu inainte sa trecem si prin Dubrovnic. Si uite asa incepe totul:

“Life size!” a fost un schimb de tineri  de zece zile pe isula Hvar din Croatia, in orasul Stari Grad, in perioada 27 iunie- 6 iulie. Noi, sase persoane din Romania (3 fete, 3 baieti) cu inca alte patru tari participante precum: Croatia, Italia, Turcia si Slovacia, in total 32 de persoane. In tot acest timp petrecut pe isula, activitatile realizate au fost menite sa ne ajute la dezvoltarea si imbunatatirea managementului organizational, auto-gestionare, dezvoltarea abilitatilor in mediul ONG-urilor care incurajaza voluntariatul.

Lucrand in grupuri cultural-mixte am avut posibilitatea de a ne dezvolta abilitatile de cunoastere si acceptare a altor culturi, fiecare experienta persoanala a membrilor grupurilor a ajutat ca o caramida la construirea unei cladiri, in momentul in care trebuia sa ne ducem la bun sfarsit una dintre activitati. Metode precum: Ateliere de lucru, exercitii de planificare strategica, jocuri de rol, sunt doar cateva dintre acelea care ne-au usurat si motivat invatarea unor lucruri noi.

Noua zile de activitati care au inceput asa:

Prima zi: Am ajuns in orasul Stari Grad de pe insula, ne-am cazat la hostelul Sun, nu ne gandeam decat la mancare si la un dus dupa care am mers in sala de activitati unde am avut deschiderea neoficiala a proiectului, facand doua activitati de cunoastere: “ghiceste-mi numele” si “provocarea ziarului”, dupa care am mers in parc (sa ne cunoastem).

In a doua zi am inceput sa ne cunoasem mai bine si sa cooperam datorita activitatilor de energizare. Ne-am expus nevoile si asteptarile noastre fata de acest proiect, am cunoscut putin mai bine orasul si seara, desigur, petrecere in parc.

A treia zi a fost una culturala, in care am invatat despre multiculturalitate, stereotipuri si prejudecati pe care le dobandim in locurile unde ne formam. In a doua parte a zilei am invatat despre managementul organizational si ONG-uri iar seara am avut prima seara interculturala in care ne-au fost prezentate trei tari si anume : Italia, Turcia si Slovacia.

In a patra zi am luat la cunostinta despre diferitele stiluri si metode de educatie non-formala dupa care am avut o activitate de motivare, un joc numit “ Jocul Crocodilului” in care am descoperit ce ne motiveaza sa ducem la bun sfarsit o activitate inceputa. Un alt lucru important pe care l-am invatat a fost lucrul in echipa, unde strategiile si ajutorul reciproc ne-au facut sa terminam activitatea in timp record. O alta seara interculturala cu care sa incheiam ziua, Croatia si Romania, ne-am prezentat o mica parte din ce avem noi mai bun de pe aici.

Ziua a cincea, am experimentat jocuri de rol, abilitatile de comunicare ni le-am pus in aplicare si am invatat despre tipuri de conducere-leadership. In dupa amiaza am devenit manageri de reusurse umane unde am experimentat ce competente sunt necesare pentru diferite ocupatii in organizatii non profit. Am mai luat la cunostinta si despre strangere de fonduri.

A sasea zi a fost foarte obositoare. Am plecat cu vaporul timp de o ora si jumatate pe o alta insula, Brac, unde a trebuit toata ziua sa stam pe plaja, la terase, in apa sau sa savurezi o inghetata in timp ce inspectai cultura croata.

Urmatoarea zi, a saptea, am avut ocazia de a invata despre dezvoltare organizationala si planificare strategica. Am realizat cat de important este lucrul in echipa, administrarea resurselor, asumarea riscurilor si luarea deciziilor. Am continuat dupa amiaza cu prelucrarea videoclipurilor.

In a opta zi am invatat mai multe despre Erasmus +, programul care ne-a adus impreuna si ne-a oferit atatea oportunitati, dupa care a urmat un atelier de lucru privind managementul de proiect, ceea ce ne-a facut sa ne gandim la diferitele proiecte pe care le-am putea scrie si pune in aplicare.

A venit si ultima zi in care a trebuit sa ne prezentam ideile despre proiectele la care ne-am gandit, am luat la cunostinta despre certificatul Youthpass pe care urma sa il primim la finalul zilei printr-o ceremonie. Nu departe de toate astea, evalurarea prin diferite metode, destul de frumoase si motivante sa ne exprimam sincer si liber opiniile vis-à-vis de toate aceste zile trecute, despre activitati si felul in care acestea s-au desfasurat. A fost momentul in care ne-am oprit sa reflectam si sa ne fixam cunostintele acumulate.

Toate astea au avut un impact personal si social destul de pozitiv, am plecat trista pentru ca s-a terminat atat de repede dar bucuroasa in acelasi timp pentru ca am mai adus inca un saculet plin de noi cunostinte si invataturi la cunostintele mele. Va recomand cu placere sa experimentati astfel de “aventuri” care nu va pot aduce decat un aport de pozitivitate si cateva cunostinte in plus prin distractie si buna dispozitie.”

Brosura schimbului: Inner smile – Stari Grad, 2015

Tags: , , , , , , , , ,

Tinerii 3D

Tinerii 3D

Educație, Cultură, Sport Ne găsiți pe și Facebook: Tinerii 3D

Leave a comment