Editorial: Curs “I am Roma, so what?”

“I am Roma, so what?”, este un curs de tip training care are ca scop combaterea discriminarii tinerilor de etnie rroma si integrarea acestora in societate prin activitati interactive, precum: muzica, dansul si productiile video.
ARS- Asociation of Roma Students, a fost infiintata in anul 2000, cand in urma unui studiu,s-a descoperit faptul ca din cadrul universitatii din Novi Sad (Serbia) fac parte doar 18 studenti de etnie rroma.
In urma unei analize mai aprofundate, s-a ajuns la concluzia ca tinerilor de etnie rroma le lipseau motivatia si o identitate culturala, acestea fiind principalele cauze care stateau la baza excluderii lor din grupurile sociale.
Actualmente, dupa mai bine de 13 ani de la infiintarea asociatiei, s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului studentilor de etnie rroma, acesta depasind cifra de 160, ceea ce inseamna ca munca tuturor celor implicanti a avut un impact destul de puternic.
In acelasi timp, tinerii interesati s-au implicat in mai multe proiecte si au dezvoltat diverse preocupari, in incercarea de a schimba imaginea comunitatii din care fac parte.
Principalul scop al acestui training, este promovarea tolerantei, a solidaritatii si a egalitatii, fara a se tine cont de diferentele nationale, culturale, religioase sau sexuale.
Prin urmare, participantii au ocazia sa se implice activ in lupta impotriva marginalizarii, avand de asemenea posibilitatea de a-si aduce contributia prin metode creative.Astfel, la sfarsitul cursului, toate persoanele implicate trebuie sa coopereze pentru crearea unui produs ce are ca scop transmiterea mesajului de coeziune.Produsul va consta in scrierea unor versuri pentru un cantec, interpretarea acestuia si realizarea unui videoclip.Toate persoanele care vor asista la acest curs, trebuie sa fie dispuse sa lucreze cu persoane de etnie rroma si trebuie sa prezinte interes pentru situatia in care se afla acestia, incercand sa gaseasca solutii pentru apararea drepturilor acestora si stoparea violentei.
Am participat la acest training in cursul anului precedent, alaturi de doi prieteni din Craiova, de la care am si aflat despre acest proiect minunat. Cursul s-a desfasurat in perioada 23-30 August 2013, in Sombor – Serbia, iar costurile de acomodare si transport au fost acoperite aproape in intregime de catre organizatori.
Pe langa Romania, au mai venit reprezentanti din alte 9 tari, si anume: Serbia, Turcia, Malta, Montenegro, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Ungaria, Macedonia si Portugalia.
Locatia – Sombor – a reprezentat o alegere inspirata, datorita diversitatii religioase si etnice, factori ce au contribut intr-o maniera sanatoasa la implementarea proiectului in sine, activitatile noastre starnind reactii pozitive in randul localnicilor.
Timp de o saptamana am participat la activitati care aveau ca scop stabilirea unei legaturi intre noi, am dezbatut problema integrarii tinerilor de etnie rroma, iar fiecare tara a adus in discutie situatia in care acestia se afla, descoperind amanunte noi, dar si puncte comune. Toate acestea, ne-au ajutat sa intelegem gravitatea conditiei acestora, dar ne-au fost de mare folos si in gasirea unei rezolvari.
Intr-adevar, principala cauza o reprezenta ignoranta, majoritatea indivizilor sociali aflandu-se in incapacitatea de a accepta diferentele culturale.
Comunitatile rrome se lasa conduse in mare parte de ideea traditionalismului, societatea acestora bazandu-se pe respectarea valorilor atat materiale cat si spirituale, transmise din generatie in generatie. Tocmai strictetea acestor elemente este greu de acceptat de catre majoritate.
In scurta perioada petrecuta impreuna, am devenit uniti, ne-am comportat ca o mare familie, o familie variata si am invatat sa ne respectam, facand abstractie de doctrinele sociale. Cum am reusit sa ajungem aici? Ne-am lasat condusi de curiozitate, acea curiozitate naiva pe care o ai in perioada copilariei, lispita de orice teama.
Condusi de un scop comun, am traversat barierele prejudecatilor si am ajuns sa ne cunoastem. In pofida faptului ca eram oameni diferiti din toate punctele de vedere, la final impartaseam o idee comuna, ideea unei structuri unitare, nediferentiate.
Am invatat sa ne facem ascultati, dar sa si ascultam, sa respectam, pentru a fi respectati, am colaborat si am aflat lucruri noi despre noi insine, iar rezultatul a fost mult peste cel scontat.
Personal, mi-am schimbat total parerea despre comunitatile de etnie rroma si am invatat sa le pretuiesc diferentele, pentru ca acestea le confera factorul de unicitate si sunt convinsa ca nu sunt singura care si-a modificat perceptiile.
Inainte de acest training, mai participasem la cateva proiecte locale care vizau problemele populatiei rrome, insa majoritatea erau bazate pe teorie, pe statistici si prea putin pe partea practica. Ceea ce a facut acest proiect inedit si eficient, este felul neconventional in care s-a desfasurat.S-au tratat cu seriozitate toate aspectele care priveau acest subiect, insa mijlocul artistic a facut ca intreaga actiune sa se petreaca intr-o atmosfera mult mai placuta si mai degajata.Un rol extrem de important l-au avut si trainerii, persoane experimentate si foarte dezinvolte, care ne-au tratat ca pe egali.
Activitatea noastra a stranit interesul presei locale(Sombor), insa a fost promovata si in toate cele 10 tari participante, astfel atragandu-se atentia asupra problematicii initiale.
Experienta a fost una unica si recomand tuturor persoanelor altruiste sa se implice in astfel de proiecte.
Acest training a fost sustinut de catre: Comisia Europeana si Parlamentul European – care au instituit “the Youth in Action Programme”.






Articol scris de către Ramona Dumitrescu