Gabriela Nisipeanu: „Voluntariatul poate să compenseze golurile care există în sistemul educațional”
Vine din Suceava, iar de ceva timp locuieşte la Bucureşti. Are 24 de ani şi este specialist în domeniul Relaţiilor Internaţionale şi Studiilor Europene. Totodată, Gabriela Nisipeanu face parte din comitetul de conducere al Despărţământului Astra „Vasile Moga”, Sebeş şi este membră a Comitetului Redacţional al Revistei Despărţământului.
„Îmi doream să cunosc oameni noi”Gabriela Nisipeanu face voluntariat încă din anii de liceu şi spune că a decis să înceapă această activitate pentru că îşi dorea să cunoască oameni şi experienţe noi. „A contat foarte mult şi felul în care am fost educată în familie, deoarece, deşi nu aveam foarte multe resurse financiare, mama ne-a încurajat întodeauna să ajutăm şi pe alţii. Desigur, acest tip de voluntariat nu acoperă toate acţiunile pe care eu ulterior le-am întreprins, dar explică raţiunile care au stat la baza implicării mele iniţiale. Voluntariatul a reprezentat o șansă la momentul potrivit, pentru a mă realiza personal și profesional. M-am dezvoltat foarte mult și am ieșit cu mult din spațiul meu de confort. Am devenit mai deschisă la provocări și am învățat că în viață nu trebuie doar să primești ci să și oferi, pentru că așa funcționează corect o societate. Am avut oportunitatea să călătoresc, să cunosc oameni noi și mai mult de cât atât, să învăț lucruri despre mine însumi”, explică tânăra.
„Oferim alternative tinerilor”Gabriela face parte din cadrul unor organizații istorice, create în Transilvania, iar scopul primordial al acestora este să contribuie la păstrarea culturii și a limbii române. „Aceste organizații au fost forțate să-și înceteze activitatea în 1948, odată cu venirea comuniștilor la putere. După 1989, treptat, „Astra” și filialele sale au fost reactivate. „Despărțământul Sebeș” și-a reînceput activitatea în Noiembrie 2014, la inițiativa actualului președinte, Mihai-Octavian Groza. Eu am devenit membru începând cu ianuarie 2015, iar în total, aici activează peste 30 de membri la care se adaugă o grupă de tineret destinată elevilor de liceu. Obiectivele asociației sunt de a oferi alternative tinerilor, pentru a găsi oportunități de a publica, de a participa la conferințe, dar și pentru a-i ajuta să intre pe piața muncii. Eu am aderat la această organizație tocmai datorită importanței pe care o acordă creării de oportunități pentru tineri”, ne spune tânăra.
„Mi-am îmbunătățit abilitatea de a vorbi în public”Pe parcursul celor 2 ani și jumătate de când face parte din ONG-ul în care activezează și astăzi, Gabriela Nisipeanu s-a axat pe activtăți culturale și activități de promovare a cercetărilor academice. „De asemenea, edităm anual o revistă științifică, cotată în Bazele de date internaționale. Avem și alte proiecte editoriale prin care ne propunem să ajutăm tinerii să realizeze debutul editorial. Organizăm și diverse work-shop-uri și cursuri de pregătire destinate tinerilor. În același timp, avem proiecte anuale, cum ar fi „Biblioteca tânărului istoric” sau o „Tabără de cultură și civilizație”, zice Gabriela. Totodată, tânăra precizează că voluntariatul a ajutat-o mult în orientarea în carieră dar și în găsirea unor oportunități de lucru. „Atunci când particip la un interviu, este apreciată experiența mea în voluntariat. În același timp, aceste activitați m-au ajutat în dezvoltarea unor abilități, cum ar fi abilitatea de a vorbi în public, abilitățile analitice și chiar cunoștințele de ordin financiar”, povestește tânăra.
„Voluntariatul contribuie la definitivarea unor trăsături de personalitate”În opinia Gabrielei Nisipeanu, voluntariatul are o mulțime de avantaje pentru dezvoltarea unui tânăr, iar cel mai important – „voluntariatul poate să compenseze golurile care există în sistemul educațional, prin înzestrarea tinerilor cu abilități și competențe pe care nu le obțin altfel în școală”. „Voluntariatul contribuie la definitivarea unor trăsături de personalitate, cum ar fi proactivitate, implicare, dorința de învățare, toleranță, abilitatea de a lucra în echipă și acestea sunt doar câteva exemple. Nu de puține ori, când am fost la un interviu, acțiunile de voluntariat au fost cel mai apreciate din cv-ul meu”, povestește voluntara. „În opinia mea, voluntariatul ar trebui să însoțească activitățile de pregătire profesională ale tinerilor. Voluntariatul definitivează personalitatea tinerilor adulți și mai mult decât atât, le oferă valori ce îi vor ghida pe tot parcursul vieții. Această activitate schimbă modul în care ne raportăm la societatea în care trăim, deoarece, devenim mai implicați”, completează Gabriela.
„Programele „Erasmus+” au rolul de a crea o Europă mai unită”Gabriela Nisipeanu consideră că programele „Erasmus+” și programele europene de tineret, în general, au rolul de a crea o Europă mai unită, de a solidariza tinerii și în cele din urmă, de a crea viziunea unui viitor comun. „De când a fost lansat acest proiect, în Europa s-au făcut progrese semnificative în direcția schimbului de experineță între tineri, la nivelul european, indiferent dacă vorbim despre studii, schimburi de experiență, practică și multe altele. Este clar că acest lucru are un impact pozitiv asupra tinerilor participanți pe piața muncii, dar, în același timp și pentru dezvoltarea lor personală, deoarece aceștia devin mai toleranți, mai proactivi, mai curioși, mai dornici să ia inițiative și astfel devin mai competitivi”, zice Gabriela, care s-a întors recent cu impresii frumoase de la un proiect din Spania. „Este vorba de proiectul „PIE+” în Malaga. Am fost foarte impresionată de profesionalismul cu care a fost organizat acesta. Am acumulat suficientă informație pentru a putea să continui dezvoltarea asociației mele în noi direcții, dar am și realizat conexiuni pentru viitoare parteneriate”, povestește tânăra.
„Dorință de implicare și nevoia de a cunoaște”În opinia Gaberielei, un voluntar trebuie să aibă „dorință de implicare și nevoia de a cunoaște și a învăța lucruri noi, să fie dispus nu doar să călătorească, ci și să revină în permanență și să se dezvolte, deoarece, aceasta este marea provocare pe care o aduc astfel de activități”. Totodată, pentru cei dornici de astfel de experiențe, Gabriela ne oferă și câteva resurse web, pe care ea le accesează cu regularitate. „Eu urmăresc în primul rând Salto-Youth pentru baza de date oficiale a acestor proiecte: www.salto-youth.net. De asemenea, am descoperit o resursă elctronică din România: www.proiecteue.ro”.
„Dacă sunteți deja implicați în astfel de acțiuni de volunariat, nu trebuie decât să continuați, deoarece ați apucat-o pe o cale care vă poate duce departe. Dacă nu, ar fi cazul să începeți”, este mesajul Gabrielei Nisipeanu pentru toți tinerii dornici de noi experiențe și dezvoltare.Tags: Despărţământului Astra „Vasile Moga”, Erasmus+, Gabriela Nisipeanu, Sebes