Natalia Gribineț: „Voluntariatul este o formă de interacțiune și modelare de sine”
Natalia Gribineț locuiește în Chișinău, Republica Moldova, iar de doi ani face parte din echipa organizației non-guvernamentale, „Centrul Media pentru Tineri”, formată din opt tineri talentați, creativi, toți cu o experiență în jurnalism. „Misiunea noastră este să mobilizăm tinerii și să-i motivăm să fie implicați, să dezvolte abilități în comunicare sau cum ne place nouă să le zicem „să fie jurnalistul curios din localitatea sa” și să fie promotorii unei schimbări în viața lor, apoi în societate, apoi binelui comun. Promovăm educația mediatică în rândul tinerilor, pentru că informația pe care o consumă să fie selectată critic și inteligent”, povestește rânăra.
Sport și jurnalism de investigațieNatalia este pasionată de sport și jurnalism de investigație, iar de ceva timp, îmbină perfect aceste două activități. Fostă membră a clubului „Top Toastmaster Chișinău”, acolo unde a cunoscut oameni deosebiți și a învățat cât de mult contează să poți și asculta nu doar vorbi, tânăra își dorește să revină din nou la oratorie”. „De un an de zile sunt și instructor de sport și trainer în comunicare pentru alți instructori. O experiență complet diferită, care m-a învățat ce înseamnă disciplina, voința, rezistența, mâncarea sănătoasă. Totodată, sunt interesată de jurnalismul de investigație și fac tot posibilul să mă țin de el. Abordarea non-formală a acestor activități te molipsește atât de tare, încât vrei să te implici și să te implici continuu”, zice tânăra.
„Voluntariatul – să fii tânărul care vrea să acționeze”„Încerc pe cât este de posibil să învăț, să dăruiesc și să dezvolt activități și pasiuni care pot fi făcute din plăcere, din inițiativă proprie. Am învățaț că nu tot ceea ce faci îți aduce profit financiar, dar îți aduce o experiență enormă care te dezvoltă ca și cetățean, ca și om și ca o mică parte a societății. Într-un cuvânt „fii voluntarul schimbării”, consideră Natalia Gribineț. În opinia sa, voluntariatul în sine presupune să fii „tânărul care vrea și acționează pentru el și pentru schimbarea din jurul lui, doar din inițiativă proprie și conștientă”. „Nu văd voluntariatul ca pe un trend, dar mai degrabă ca pe o formă de interacțiune și modelare de sine”, completează tânăra.
Curaj, personalitate și creștere personalăNatalia ne mai povestește că experiențele de voluntariat au motivat-o să-și aleagă mult mai ușor prioritățile în viață și să se formeze ca și personalitate. „Voluntariatul m-a schimbat, m-a făcut să fiu mai curajoasă și poate pe alocuri incomodă. La vârsta de 20 de ani, majoritatea tinerilor își caută cuibul, profesia, sinele, dar fac o mică eroare când aleg să se lege de un singur loc și de un singur job. Vârsta asta merită mai multă aventură, mai multă experineță și mai multă interacțiune vie și mai puțin virtuală. E clar, experiențele de orice fel, te influențează. Merită să fie încercate”, spune tânăra.
Voluntariat pentru UnireNatalia face voluntariat încă din facultate, perioadă în care a organizat și a participat la diverse activități împreună cu „Tinerii Moldovei” și „Acțiunea 2012”, din România. „Promovam limba română, spiritul român și Unirea R. Moldova cu România. A fost unul dintre proiectele memorabile, pentru că am interacționat mult și cu autoritățile. Atunci am înțeles că majoratul îl simți din moment ce ai contact cu societatea și structurile ei. De cele mai multe ori te dezamăgești, pentru că vezi în oamenii de la conducere indiferența și dezinteresul față de vocea cetățenilor, mai cu seamă de vocea celor tineri. În aceste condiții, am căpătat imunitate socială, curajul de a nu înghiți tot ce ni se impune și de a veni cu alternative”, povestește Natalia Gribineț.
Cum e să fii voluntar în Republica Moldova„În Republica Moldova, tinerii au o multitudine de oportunități, dar nu sunt cointeresați de ele. De ce?! Încă mai caut răspunsul chiar dacă am unul – „Tradiția voluntariatului” nu este cultivată nici în mediul educațional, nici în cel de familie. La școală/ universitate suntem învățați să ne conformăm dogmelor germinate și să nu ieșim din zonă, căci le facem viața mai complicată profesorilor, iar în familie, părinții le insuflă copiilor sindromul „tot de-a gata”, consideră Natalia. Tânăra crede că tinerii din R. Moldova au nevoie de exerciții de imaginație, cărți bune, curaj și poftă de muncă. „Să încerce să le găsească în maniera lor și după necesitățile proprii. Asta ne-ar face diferiți, mai interesanți și mai competenți. De la atâta învățătură, încă nimeni nu a murit!”, ne spune cu încredere tânăra jurnalistă de la Chișinău.
Tags: Asociatia Tinerii 3D, Centrul Media pentru Tineri, Chisinau, Natalia Gribinet, Tinerii Moldovei, voluntariat