Oana Hroștea: “Vreau să vă povestesc despre una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea”

Written by Tinerii 3D. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

Vreau să vă povestesc despre una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Fiind tineri, cu toții ne ciocnim de momente în care monotonia și plictiseala își fac loc în viața noastră, iar fiind presați de tot felul de factori externi, uităm cum să ne bucurăm de fiecare clipă. Ei bine, programul Erasmus Plus este întocmai soluția pentru astfel de probleme, oferindu-ne tot felul de oportunități de învățare și de schimburi interculturale (and let’s not forget about fun- lots of fun).

Asociația Tinerii 3D este întocmai ceea ce ne lipsește în aceste situații, venind în întâmpinarea noastră cu tot felul de proiecte Erasmus Plus, fiind bine pregătită, cu experiență în domeniu și multă voie bună. Pot spune că această asociație a apărut în viața mea chiar în momentul în care aveam cea mai mare nevoie, oferindu-mi cu brațele deschise un loc în cadrul proiectului “Zero Waste” ce a avut loc în Polonia. Deși am plecat cu o oarecare teamă, încă din prima zi mi-a fost demonstrat faptul că proiectele Erasmus Plus sunt absolut MI-NU-NA-TE. Proiectul în sine a durat opt zile, opt zile în care am realizat nenumărate activități, în care am reușit să învățăm multe informații legate de tema proiectului, în care ne-am facut prieteni din patru țări, învățând căte puțin despre cultura fiecăreia și în care am vizitat locații absolut superbe.

În prima zi a proiectului tot ce a trebuit să facem a fost să ne cunoaștem mai bine. Modalitățile prin care am făcut acest lucru au fost cu totul și cu totul inedite și creative. Prin intermediul acestora am reușit să interacționam cu toate persoanele participante, să ne cunoaștem mai bine, să învățăm mai mult atât despre ei, cât și despre țara/ regiunea din care fac parte și, cel mai important, să formăm prietenii și să descoperim tot felul de interese comune. Toate activitățile au fost gândite și planificate extrem de bine.

Următoarele zile au avut ca obiecte de activitate atât acumularea de informații legate de subiectul proiectului, realizarea unor proiecte practice, cât și învățarea a cât mai multor informații legate de cultura fiecărei țări participante. Am fost puși în situația în care a trebuit să formăm mai multe echipe, să dezvoltăm noi anumite subiecte atât pe teme naționale, internaționale, cât și informații strict generale, să participăm la dezbateri, la workshop-uri, dar și tot felul de activități practice și creative. Să nu uităm totuși de serile internaționale prin intermediul cărora fiecare țară participantă a trebuit să organizeze o sesiune în care sa prezinte mâncarea, cultura și tradițiile acesteia.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la acest proiect, și la toate proiectele Erasmus, de altfel, este evoluția participanților de-a lungul zilelor. Am văzut persoane care deși în primele zile nu aveau curajul de a-și spune părerea cu privire la un anumit subiect, pe măsură ce zilele treceau începeau și ei să prindă din ce în ce mai multă încredere în ideile lor și să le împărtășească cu ceilalți. Am văzut persoane care în primele zile nu puteau formula o propoziție scurtă în engleză, iar în ultimele zile puteau purta o conversație cu ușurință. Am văzut persoane ce dețineau talente absolut deosebite pe care de-a lungul sesiunilor au reușit să le pună cât mai bine în valoare. Pot rezuma aceste efecte pozitive printr-o fraza scurtă: Erasmus- programul prin care înveți, te dezvolți, prinzi încredere în tine și, nu în ultimul rând, formezi prietenii pe viață.

Tinerii 3D

Educație, Cultură, Sport Ne găsiți pe și Facebook: Tinerii 3D

Leave a comment