Șapte zile în Macedonia! Ce au făcut acolo participanții noștri!

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

„Capture life and express yourself“ este cel mai recent youth exchange la care a participat un grup de tineri români reprezentând Asociaţia „Tinerii 3D”. Proiectul s-a desfăşurat în oraşul Bitola, Macedonia, iar tinerii noştri au petrecut acolo şapte zile de neuitat. mc5  

„Mi-au plăcut foarte mult jocurile de cunoaştere şi cele de muncă în echipă. De la început, am avut, însă, emoţii când a trebuit să vorbesc în faţa tuturor. Am fost foarte încântată când am mers la studioul TV, apoi organizarea serilor culturale. Mi-a plăcut acest proiect şi mi-aş dori să mai particip şi la altele. În plus, acest youth exchange m-a determinat să îmi perfectionez engleza”, ne povestește Alina Tucana.

Ţările participante în cadrul proiectului „Capture life and express yourself“ au fost Macedonia, Bulgaria, România şi Slovacia, iar cei 24 de participanţi au discutat despre libertatea de exprimare, rolul mass mediei și a social media în țările democratice și despre instrumentele media moderne. În același timp, participanții au avut posibilitatea să cunoască istoria şi cultură locală a acestor ţări, să-şi facă noi prieteni şi să exploreze la maximum oraşul Bitola.

  mc Şi Maria Mitru ne spune că acest proiect a fost o premieră pentru ea, dar care la sigur îi va rămâne toată viaţă în minte. „Acesta a fost primul proiect internaţional de acest tip în care am fost implicată. Prima dată când am ajuns în Bitola am constatat că oamenii sunt fost extraordinari şi m-au făcut să mă simt ca acasă. Mi-au plăcut foarte mult fetele din Macedonia, care au făcut parte din echipa de organizare. Ele au făcut tot ce au putut că să ne simţim minunat, ne-au ajutat să descoperim Bitola şi să ne integrăm în comunitatea lor. Acest proiect mi-a oferit ocazia să întâlnnesc o mulţime de oameni, din diferite ţări. M-am simţit foarte bine cu cei pe care i-am întâlnit acolo şi cu siguranţă voi mai participa la asemenea proiecte”, ne spune tânăra.   mc2  

Deşi proiectul a luat sfârșit, Roxana Motrescu, o altă participantă din România, zice că încă mai simte miros de Bitola! „ Pot spune cu sincertate că opinia generală este una bună, pozitivă. Deşi a fost prima mea vizită în Macedonia, am reuşit să mă acomodez foarte repede şi să mă simt ca acasă, iar acest fapt s-a datorat atât organizatorilor proiectului, cât şi participanţilor. Am reuşit să ne cunoaştem şi să formăm un grup unit şi foarte sociabil. Consider, de asemenea, că timpul petrecut la proiect a fost echilibrat şi astfel am am vizitat împrejurimile, centrul de televiziune local, studioul de fotografie din centrul oraşului, cetatea, biblioteca oraşului şi multe altele.

Pot spune că un adevărat avantaj al acestor proiecte este acela al cunoştinţelor dobândite, atât despre istoria şi cultura locală, cât şi a ţărilor de origine ale celorlalţi participanţi şi ,desigur, îmbunătăţirea aptitudinilor lingvistice. Acomodarea şi mâncarea au fost rezonabile şi ele, iar implicarea organizatorilor – de lăudat! Experienţa a fost una plăcută şi nu aş rata o altă participare în proiecte de genul acesta”, ne dezvăluie cu entuziasm tânăra.

  mc3   Dragii noștri, vă aducem la cunoștință că toate anunțurile despre noile proiecte de tineret, Erasmus+, EVS sau orice alte evenimente naționale și internaționale, organizate de noi sau de către partenerii noștri, le puteți vedea pe site-ul nostru oficial – t3d.ro și pe pagina noastră de Facebook – Asociația „Tinerii 3D”!

Tags: , ,

Leave a comment