Tinerii noștri în Ungaria: „Am aflat stereotipurile pe care le avem unii despre alţii şi am încercat să le demontăm”

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

Despre stereotipuri, cultură și tradiții – asta au discutat cei 20 de participanți, dintre care 5 voluntari din România, în cadrul programului de tineret „Discover the european values!”. Proiectul a avut loc în Debrecen, Ungaria, iar voluntarii noștri s-au întors cu impresii frumoase și noi experiențe de acolo.

marius (2)
Gabriel Badea – „Fiecare țară are oameni diferiți, stereotipurile nu sunt valide”
gabrie

Proiectul „Discover the European Values” a reprezentat prima mea participare la un youth exchange. Experienţa s-a dovedit una nouă pentru mine, experiență în care am reuşit să descoper oameni noi, cu caractere diferite. Pe parcursul proiectului mi-am îmbunătăţit cunoștiințele de limbă engleză. Am înţeles că fiecare ţară are oameni diferiți, cu diferite trăsături de caracter, iar stereotipurile nu sunt valide şi nu se pot lua în considerare. Pe parcursul proiectului am avut parte de o serie de activități, care ne-au ajutat să formăm o adevărată echipă, iar atât organizatorii, cât şi participanţii s-au dovedit a fi foarte prietenoşi şi comunicativi. Acest proiect a fost foarte util pentru mine, iar datorită lui, mi-a venit ideea să aplic și pentru un proiect Erasmus+ în perioada masteratului.

Roxana Motrescu – „Mi-a crescut considerabil încrederea în capacităţile mele”
roxana

Roxana Motrescu este tânăra care participă activ în diferite proiecte pentru tineret, iar de această dată, a avut o experiență mai deosebită. „Rolul meu a fost unul mai important acum, deoarece am mers în calitate de lider de echipă, poziţie ce implică mai multă seriozitate şi diplomaţie. Recunosc că am avut câteva emoţii la început, deoarece am conştientizat încă din prima clipă rolul pe care îl am. Cu toate acestea, totul a decurs minunat, rezultatul a fost unul excepţional, iar încrederea în capacităţile mele mi-a crescut considerabil. Mărturisesc cu tristeţe că la început, o mare parte dintre participanții străini aveau impresii greșite și urâte despre români, dar până la finele proiectului, ne-am amuzat teribil despre stereotipurile auzite şi am devenit buni prieteni. Oraşul Debrecen este impresionant, clădirile, centru oraşului, atracţiile turistice, istoria locului, dar și locuitorii”, povestește Roxana.

Marius Preda – „Trebuie să schimbăm imaginea României în Europa”
marius preda

În vârstă de 22 de ani, Marius Preda spune că România este o țară foarte frumoasă, iar tinerii au menirea de a o promova peste hotare. „Schimbul de tineri din Ungaria a fost al doilea proiect Erasmus+ la care particip. În acest proiect am aflat, împreună cu ceilalţi participanţi din Ungaria, Ucraina, Polonia stereotipurile ce le avem unii despre alţii şi am încercat timp de o săptămâna să le demontăm. Totodată, am aflat că mai am multe de învăţat, de văzut şi descoperit, că trebuie să schimbăm imaginea României în Europa. România este o ţară frumoasă, plină de bogăţii. România nu este o ţară plină de ţigani şi vampiri :), ci este o ţară plină de talente devalorificate din cauza ignoranţei sistemului. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest schimb de tineri, unde am avut posibilitatea să descopăr câteva din valorile Europei. Mulţumesc, Asociației „Tinerii 3D pentru această oportunitate”, spune tânărul.

Nicoleta Banu – „Mai informată și mai sigură pe sine”
nicoleta

O altă participantă din România, Nicoleta Banu, ne spune că se simte mult mai informată şi sigură pe sine, iar acest proiect a fost o experiență deosebită pentru ea. „Proiectul a avut ca temă stereotipurile, şi împreună cu ceilalţi participanţi am încercat să înţelegem cum apar acestea, de ce apar, care sunt avantajele şi dezavantajele lor. Am rămas uimită să constat că tinerii participanţi din Ucraina, Ungaria şi Polonia au evidenţiat faptul că principalul stereotip al românilor este etnia acestora de origine romă. Noi, românii, am încercat să demontăm acest mit şi să arătăm partea bună a ţării şi oamenii ei frumoşi. Cred că ne-am făcut treaba! La rândul nostru, am plecat de acasă cu nişte idei preconcepute despre oamenii din ţările care au luat parte în proiect, dar, în final am ajuns la concluzia că lucrurile nu sunt tocmai aşa”, povestește tânăra.

Ciurez Andrei – „Un proiect în care am reușit să-mi dezvolt abilitățile de comunicare”
ciurez andrei

Și Andrei Ciurez s-a întors impresionat din Ungaria. Tânărul ne spune că a învățat o mulțime de lucruri utile și interesante, și-a făcut prieteni noi și și-a dezvoltat anumite abilități. „Pot să spun că proiectul a fost unul de succes, a fost o foarte bună şansă pentru mine să îmi dezvolt abilităţile de comunicare, datorită faptului că am întâlnit persoane din alte ţări. Pe lângă abilităţile de socializare, am învăţat mai multe lucruri despre teamwork, leadership, educaţia non-formală şi educaţia informală. Deoarece am fost în contact cu persoane de altă naţionalitate, mi-am îmbogăţit și cunoștiințele de cultură generală. De exemplu, am reţinut anumite aspecte politice cu privire la celelalte ţări, am aflat despre principalele atracţii turistice de acolo, istoria lor, tradiţiile, şi poate că cel mai important lucru, au distrus anumite stereotipuri pe care le aveam despre ei, cât şi ei nu mai cred în unele stereotipuri care le aveau despre noi. De asemenea, mi-am făcut o mulţime de prieteni de care îmi este dor deja”, zice tânărul voluntar.

În cadrul proiectului „Discover the European Values” au participat tineri din Ungaria, România, Ucraina și Polonia.

Dragii noștri, vă aducem la cunoștință că toate anunțurile despre noile proiecte de tineret, Erasmus+, EVS sau orice alte evenimente naționale și internaționale, organizate de noi sau de către partenerii noștri, le puteți vedea pe site-ul nostru oficial – t3d.ro și pe pagina noastră de Facebook – Asociația „Tinerii 3D”!

Tags: , , , , ,

Leave a comment