Voluntar la Bruxelles, Anastasia Pociumban: „Voluntariatul este o nouă lume a oportunităților”
Din R. Moldova, voluntar în Belgia
Anastasia Pociumban are 26 de ani și s-a născut în Chișinău, Republica Moldova. Face voluntariat de mai mulți ani, și chiar dacă are un job la Bruxelles, acolo unde locuiește de ceva timp, tânăra își pune în valoare acolo și calitățile de voluntar. „În prezent, fac parte dintr-o rețea de femei profesioniste din Bruxelles. Prin activitatea noastră, încercăm să dezvoltăm o bază de date cu femei experte în diferite domenii, pentru a pune punct conferințelor la care sunt invitați doar bărbați în calitate de vorbitori. Scopul este de a arăta că și femeile, și bărbații pot activa în toate domeniile, fie securitate, energie sau educație. Asfel, vrem să demonstrăm că profesionalismul nu e determinat de gen”, ne explică tânăra.
Instruiri în case de copii
Anastasia Pociumbam a cunoscut viața de voluntar încă din anii de liceu, atunci când a început activitatea de voluntariat pentru „Clipa Siderală”, organizaţie nonguvernamentală, necomercială, membră a Consiliului Naţional al Tineretului din Republica Moldova. „Împreună cu colegii am răspuns la scrisorile destinate lui Moș Crăciun, am organizat activități și instruiri în case de copii și am ajutat la alte chestii organizaționale. Am început să fac asta, pentru că îmi plăcea ceea ce fac și îmi era interesant să întâlnesc copii din școli-internate, să merg prin Moldova. Apoi, timp de trei ani am fost membră AIESEC, ultima poziție în care am activat aici a fost în echipa națională. Una din cele mai fascinante experiențe pe care le-am avut cu echipa, a fost să deschidem AIESEC Cahul”, ne povestește cu mândrie tânăra.
Voluntariatul – „un început de carieră”
„Un început de carieră, o rețea de contacte și o oportunitate de a crea relații durabile de prietenie, instrumente concrete de management, dezvoltarea mai multor competențe și o lume nouă a oportunităților, stagiilor peste hotare și a experiențelor internaționale”, asta înseamnă voluntariatul pentru Anastasia. Totodată, ea ne spune că toate activitățile pe care le-a făcut în toți acești ani, au ajutat-o să înțeleagă ce îi place și ce vrea să facă cu adevărat. „Toate experiențele pe care le-am avut și le am cred că se conectează la un moment dat și formează un șir logic, dar el devine logic doar când îl analizezi în prezent. Eu cred că experiența pe care am am avut-o în AIESEC m-a învățat foarte multe lucruri și cu siguranță mi-a oferit prieteni la care țin foarte mult. Cred сă voluntariatul este important pentru toți, nu doar pentru tineri, pentru că ne învață să facem lucruri pentru cauza la care ținem și în plus, învățăm din tot ce facem, iar dezavantaje – nu cred că există”, consideră Anastasia.
Calitatea numărul 1 pentru un voluntar – dorința
Întrebată care sunt calitățile unui adevărat voluntar, Anastasia ne spune că acesta trebuie să aibă dorință în primul rând. Totodată, tânăra ne povestește că orașul în care locuiește în prezent, Bruxelles, este un oraș multicultural, fapt ce îi permite să-și facă prieteni din toate colțurile lumii. „Prietenii mei sunt din diferite țări, iar majoritatea dintre ei se implică în activități de voluntariat, care nu neapărat fac parte din cadrul organizațiilor înregistrate, ci mai mult a mișcărilor sau grupurilor de inițiativă. În plus, multe organizații din Bruxelles sunt orientate spre UE mai degrabă, și mai puțin spre guvern”, ne povestește tânăra.
Proiecte pentru lideri
Dacă în prezent proiectele „Erasmus+” sunt foarte cunoscute și accesibile pentru fiecare tănăr, Anastasia își amintește că atunci când era voluntar în R. Moldova, aceste oportunități nu erau atât de populare. Cu toate acestea, voluntar fiind, tânăra a avut parte de multe experiențe atât în țară, cât și peste hotarele ei. „Am fost de multe ori în Ucraina, în calitate de trainer la diferite conferințe „AIESEC”. Am mai fost în Polonia cu „Study Tours to Poland”, am fost în Armenia și în Estonia. Mi-a plăcut proiectul din Estonia, pentru că, fiind bazat pe facilitare vizuală, a atras oameni din domenii super diferite, a fost foarte interesant, foarte artistic și bine organizat. Am mai fost la câteva conferințe pentru tinerii lideri. Cred că sunt foarte utile proiectele internaționale, pentru că, de obicei, e o experiență interesantă și o oportunitate de a cunoaște persoane din alte țări, cât și de a depăși stereotipurile existente față de alte țări. Deși de două ori am planificat să merg într-un „EVS”, nu am reușit să ajung, dar cred că orice experiență de voluntariat internațional e foarte bună, pentru că ne învață să acceptăm diferențele, dar și să vedem similitudinile care există între tinerii din diferite colțuri ale lumii”, consideră Anastasia Pociumban. „Călătoriți și întâlniți oameni și locuri noi” – este însemnul ei pentru toți tinerii dornici de experiențe noi.
Tags: Anastasia Pociumban, Belgia, Bruxelles, dezvoltare, European Endowment for Democracy, Republica Moldova, tineri, tinerii3D, voluntar, voluntariat