Voluntarii noștri în Polonia: „Acum cred că noi putem schimba lumea”

Written by Daniela Hadei. Posted in Povești cu și despre Tinerii 3D

„From exclusion to respect”, așa se numește cel mai recent proiect „Erasmus+”, organizat de către colegii noștri din Polonia, organizația „ALL-TERNATYWA – Stowarzyszenie Jeleniogorskiej Mlodziez”.

Cu scopul de a distruge barierele interculturale, de a crea relații frumoase de prietenie între tinerii din mai multe țări, de a discuta despre identitatea europeană, dar și de a învăța împreună despre toleranță, metode moderne de educație non-formală, proiectul a adunat peste 30 de tineri din Bulgaria, România, Grecia, Spania și Turcia, care, timp de șapte zile, alături de organizatori, s-au implicat activ, s-au distrat și au lucrat asupra dezvoltării personale.

Și de această dată, tinerii voluntari din România s-au întors cu impresii frumoase, iar mai multe detalii ne oferă chiar ei.

14826343_10206309777457962_1403045352_n

Miruna Zamfir: „Acum cred că noi putem schimba lumea”

„Credeam că lumea este rea şi crudă. Ştiam asta şi o credeam cu tărie. În cadrul acestui proiect am realizat cât de murdar miruna-zamfirgândeam, cât de îndoctrinată mi-a fost mintea. Acum, cred că noi putem schimba lumea. Anumite persoane au fost aduse în viaţa mea, iar acestor oameni le sunt profund îndatorată, pentru că, prin natura lor, mi-au arătat că lumea încă mai are puterea să  ajute. Tot acești oameni m-au convins că nu e greşit să fii trist, să dai greş, să cazi sau să râzi fără niciun motiv. Dincolo de informaţia consistentă, extrem de folositoare pe care am acumulat-o în cadrul acestui proiect, dincolo de distracţie, această experiență a însemnat pentru mine să mă întorc acasă schimbată în bine, să mă regăsesc, să descopăr cu uimire că oamenii există cu adevărat şi că ei încearcă din răsputeri să schimbe ceva, având, totodată răbdarea şi înţelepciunea necesară unui astfel de lucru. MULŢUMESC, ASOCIAŢIA „TINERII 3D”.

Beatrice Cristina Condrea: „O experiență unică”beatrice

„Experienţa avută prin intermediul „Asociaţiei Tinerii 3D” a fost unică. Am avut ocazia să mă confrunt cu noi situaţii, nemaintâlnite, lucru care m-a ajutat să mă dezvolt că și persoană. Este frumos să văd că există astfel de asociaţii care ajută tinerii să cultive atât noi abilităţi, cât şi noi perspective şi modalități de gândire. Felicitări celor care organizează asemenea activităţi, ceea ce faceţi este lăudabil. Mult success pe viitor!”

Loredana Dobre: „Am trăit cu intensitate maximă fiecare emoție”

14859397_10206303390098282_1414061_o„Am fost în Polonia în proiectul ,,From exclusion to respect” în orășelul de iarnă, Zakopane. Consider că pentru a creea o prietenie de o viață este de ajuns doar un moment, un moment magic în care pur și simplu vorbim și descoperim că ne-am dori să ne reîntâlnim din nou, cândva. Am făcut joculețe, am dansat, am explorat, am râs și am plâns împreună. Cea mai grea a fost despârțirea, când nu am conștientizat că mai avem decât câteva ore de petrecut în sânul  familiei. Am spus ,,familie’’ pentru că pentru mine chiar așa a fost. Am trăit cu intensitate maximă fiecare lucru care se petrecea, fiecare emoție. S-a dovedit că obiectivul proiectului a fost atins. Nimeni nu a fost exclus, cu toții am început să apreciem persoanele de lângă noi și am învățat multe lucruri despre voluntariat. Distrați-vă și creați-vă noi prieteni, nu veți ști niciodată când veți mai întălni astfel de omuleți minunați”.

Diana Sonu: „Erasmus +” chiar îmi îndeplinește așteptările”

„Povestea începe acum 2 luni când am văzut o postare pe Facebook. Instantaneu am spus „da”. Sunt pasionată dediana-sonu călătorie, iar „Erasmus +” chiar îmi îndeplinește așteptările. E cel mai tare proiect dedicat tinerilor. Chiar din prima seară am început activitățile de prezentare a tuturor participanților. Mi-a fost greu să rețin 36 de nume, dar a doua zi, le știam pe toate. În fiecare zi am experimentat noi programe de activități privind educația non-formală care, m-am convins, are success! Toate activitațile pe care le-am avut în comun m-au ajutat foarte mult să înțeleg ce este cu adevărat discriminarea, toleranța și care sunt fețele ascunse ale acestor teme. Fiecare activitate în echipă m-a transformat într-o persoană care știe cu adevărat să asculte și opiniile altora. Foarte interesante au fost serile culturale, prin care am avut acces la o părticică din cultura vestimentară, gastronomică sau muzicală a țărilor participante. Trebuie să mai scriu și despre persoanele minunate cu care am legat prietenii frumoase, oameni extraordinari cu care am petrecut fiecare minut din proiect. Mulțumesc Asociație „Tinerii 3D” pentru șansa acordată și pentru comunicarea și disponibilitatea excelentă. Recomand cu drag!”

Ioana Bezman: „Am fost cea mai organizată echipă”

ioana-bezman„Ma bucur enorm că am cunoscut Asociația „Tinerii 3D”. Mi-a plăcut foarte mult site-ul asociației, foarte creativ și tânăr, fapt ce mi-a atras atenția. Am aplicat la un singur proiect și am fost acceptată, ba mai mult, am apreciat și rapiditatea cu care mi se răspundea la email-uri. Proiectul a fost extraordinar, pot spune ca din punct de vedere logistic am fost cea mai organizată echipă. Tema proiectului a fost motivul pentru care am dorit să particip, iar în cadrul proiectului am avut dezbateri de ore întregi cu toți participanții, pe diferite subiecte. Din această experiență, am luat cu mine o multitudine de lucruri și amintiri frumoase, și mai ales, peste 20 de prieteni noi. Mulțumesc mult Asociației „Tinerii 3D” și vă doresc mult succes!”

Roxana Motrescu: „Astept cu nerabdare proiectul viitor”

„36 de participanţi adunaţi din șase locaţii ale lumii. Nouă zile într-o singură ţară, concentraţi asupra unei teme – de la14875838_10206303399218510_279448865_o excludere la respect! Putem însă sintetiza toate acestea într-un singur cuvânt, şi anume „Tinerii 3D”, asociaţia mea de suflet! Una din puţinele care pun accentul şi pe non-formal şi care-ţi oferă informaţii, resurse şi oportunităţi de a te dezvolta pe plan personal într-un mod mai altfel, mai plăcut decât tradiţionalul! În acest mod am reuşit să merg la încă un proiect, tot în calitate de lider de grup, poziţie destul de solicitantă atunci când îţi doreşti ca totul să decurgă perfect! Astept cu nerabdare proiectul viitor”.

Dragii noștri, vă aducem la cunoștință că toate anunțurile despre noile proiecte de tineret, „Erasmus+”, „EVS” sau orice alte evenimente naționale și internaționale, organizate de noi sau de către partenerii noștri, le puteți vedea pe site-ul nostru oficial – t3d.ro și pe pagina noastră de Facebook – Asociația „Tinerii 3D”!

14894443_10206309777777970_1511342711_o

Tags: , , ,

Leave a comment